Кримські музеї подали касацію на рішення щодо скіфського золота

Музеї окупованого Криму направили до Верховного суду Нідерландів касаційну скаргу на рішення Апеляційного суду Амстердама, який у жовтні 2021 року ухвалив, що скіфське золото є частиною культурної спадщини України і має бути передане Києву.

Про це 26 січня повідомив так званий «голова Госсовєта Криму» Володимир Константинов на своїй сторінці у Facebook.

«Музеї Криму направили до Верховного суду Нідерландів касаційну скаргу на рішення Апеляційного суду Амстердама про передачу колекції скіфського золота Україні … Ми у Криму ставимося до цього рішення як до акту міжнародного розбою проти наших музеїв, нашої історичної спадщини. Добиватимемося справедливості. Поки що – у європейських судах, на об’єктивність яких особливих надій немає … У нас є різні способи відновлення справедливості. Добре було б амстердамцям про це не забувати», – написав Константинов.

Як повідомлялось, 26 жовтня 2021 року Апеляційний суд Амстердама виніс рішення, що експонати з музеїв Криму, відомі під умовною назвою скіфське золото, Музей Алларда Пірсона має передати Україні до стабілізації ситуації в Криму. Суд зазначив, що скіфське золото є частиною культурної спадщини України і належить до публічної частини Музейного фонду Держави Україна.

Слідком Росії проводить дослідчу перевірку за фактом «розкрадання» колекції скіфського золота, яка була вивезена на виставку в Нідерланди з музеїв Криму ще до окупації. Слідчі хочуть визначити винних у тому, що колекція не була своєчасно оформлена як «власність» Росії та не передана до музейного фонду РФ.

Нагадаємо:

  • 14 грудня 2016 року Окружний суд Амстердама, розглянувши позов держави Україна до Музею Алларда Пірсона, вирішив повернути скіфське золото Україні. Рішення було винесено на основі конвенції ЮНЕСКО, згідно з якою художні цінності повинні бути повернуті суверенній державі, що надала їх для тимчасової експозиції. В даному випадку це – Україна.
  • 17 січня 2017 року стало відомо, що музеї окупованого Криму почали процес оскарження в Нідерландах рішення Окружного суду Амстердама про повернення колекції скіфського золота Україні.
  • 16 липня 2019 року Апеляційний суд Амстердама відклав рішення по скіфському золоту на 6-9 місяців, оскільки потребує додаткової інформації від сторін.
  • Предметом спору в суді була колекція з 565 музейних предметів наданих «Центральним музеєм Тавриди», «Керченською історико-культурним заповідником», Національним заповідником «Херсонес Таврійський» і «Бахчисарайським історико-культурним заповідником» для експонування в Музеї Алларда Пірсона в період з 6 лютого до 28 травня 2014 року. Конфлікт навколо експонатів виставки «Крим – золотий острів у Чорному морі» (так зване скіфське золото) виник через окупацію Криму Росією, яка сталася, коли експонати знаходилися в Амстердамі.