«Миротворців» в Казахстані очолив глава російського десанту Андрій Сердюков. У 2014 він керував захопленням Криму

Місію ОДКБ(Організації договору про колективну безпеку) в Казахстані очолив командувач Повітряно-десантних військ генерал-полковник Андрій Сердюков. Навесні 2014 року він організовував військову операцію з окупації Криму.

Про це повідомив представник Міноборони РФ Ігор Конашенков, цитує російське агентство Интерфакс.

Наразі у перекиданні російських військових до Казахстану задіяні 75 російських військово-транспортних літаків – Іл-76 та Ан-124, а перекидання триває цілодобово. У Казахстан направлені підрозділи 45-ї бригади спецназу ВДВ РФ, 98-ї повітряно-десантної дивізії ВДВ РФ та 31-ї окремої бригади ВДВ РФ. За словами Конашенкова, всі вони “пройшли спеціальну підготовку та мають реальний бойовий досвід”.

За словами Конашенкова, термін дії “місії” у Казахстані обмежений, втім конкретних дат не повідомляють.

“Російські військовослужбовці, що прибули в Республіку Казахстан, відразу приступили до виконання поставлених завдань. На цей час спільно з правоохоронними органами Республіки Казахстан взято під повний контроль аеропорт Алмати. Забезпечується безпека розташованого в місті Генерального консульства Російської Федерації та інших важливих об’єктів”, – сказав Конашенков.

За даними Служби безпеки України, Андрій Сердюков керував формуванням і застосуванням російсько-окупаційних військ (позивний «Сєдов»). Під його керівництвом створили Центр територіальних військ Південного військового округу для управління операцією проти України.

У 2016 році Сердюков був призначений командувачем Повітряно-десантних військ РФ. У 2018 році головна військова прокуратура України  скерувала до суду обвинувальний акт стосовно колишнього заступника командуючого військами Південного військового округу Збройних Сил Росії Андрія Сердюкова. У 2019 році генерал-полковник Андрій Сердюков очолив російське військове угруповання в Сирії.

Нагадаємо, у Казахстані тривають протести. 5 січня після звернення президента Касима-Жомарта Токаєварада ОДКБ ухвалила рішення ввести війська в Казахстан. Вранці 6 січня секретаріат організації повідомив, що передові підрозділи контингенту вже розпочали виконання завдань. За словами генсека ОДКБ, на території Казахстану перебуватимуть 2500 військових — із РФ, Білорусі, Вірменії та Таджикистану.