ОАСК розгляне справу про повернення Януковичу статусу президента

Віктор Янукович. Фото: pravda.com.ua

Екс-президент України Віктор Янукович звернувся з черговим позовом до Верховної Ради України через позбавлення його статусу президента. Позов розгляне Окружний адміністративний суд Києва. 

Про це повідомила представниця Верховної Ради у Конституційному суді України Ольга Совгиря у своєму Telegram-каналі.

“Янукович В. Ф. подав до ОАСК ще один позов проти Верховної Ради, у якому вимагає визнати відсутність у Верховної Ради повноважень позбавляти звання президента України у спосіб інший, окрім імпічменту”, – ідеться у повідомленні.

ОАСК відкрив провадження своєю ухвалою від 5 січня 2022 року. Справу розглядатиме заступник голови суду Євгеній Аблов.

Враховуючи, що справа призначена до розгляду у спрощеному порядку — без виклику сторін та проведення судового засідання, рішення суду за цим позовом може бути ухвалено практично у будь-який момент.

4 лютого 2015 року Верховна Рада підтримала законопроект «Про позбавлення Віктора Януковича звання президента України». За відповідне рішення за основу і в цілому проголосували 281 депутат.

«Конституційність цього закону оскаржувалась до Конституційного Суду України, проте КСУ в грудні 2019 року закрив провадження за цим конституційним поданням зазначивши, що цей спір не є правовим, носить політичний характер, а тому не підсудний суду», — зауважила Совгиря.

Нагадаємо:

  • Вищий антикорупційний суд (ВАКС) у жовтні 2021 року задовольнив клопотання детектива Національного антикорупційного бюро (НАБУ) і заочно заарештував Олександра Януковича у справі про незаконне заволодіння резиденцією «Межигір’я», у якій 7 жовтня ВАКС також заочно заарештував його батька, колишнього президента України Віктора Януковича. Вони обидва переховуються в Росії.
  • 17 липня 2020 року детективи НАБУ повідомили про підозру у створенні злочинної організації голові Окружного адміністративного суду Києва (ОАСК) Павлу Вовку, його заступнику Євгену Аблову та ще п’ятьом суддям цього суду, а також голові Державної судової адміністрації України Зеновію Холоднюку.