Окупанти в Криму затримали двох українських рибалок

Російські прикордонники в окупованому Криму в акваторії Чорного моря затримали двох українських рибалок. Вони вийшли в море з міста Генічеськ Херсонської області та зникли безвісти 25 січня. 

Про це повідомила уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова.

Громадяни України Руслан Романюта та Іван Герасименко вийшли у море на риболовецькому судні «Волга». За попередньою інформацією, на судні відмовив двигун і його прибило до міста Щолкіне в тимчасово окупованому Криму.

Українських рибалок затримали російські прикордонники, але українську сторону про це не проінформували, пише Денісова.

Омбудсменка вказує, що затримання українських рибалок країною-окупантом суперечить усім міжнародним нормам права. Нацполіція Херсонської області порушила кримінальне провадження за ч.1 ст.146-1 КК України (насильницьке зникнення).

«Російська Федерація продовжує незаконно затримувати громадян України на тимчасово окупованій території Кримського півострова, при цьому не надає офіційних відомостей до уповноважених органів України […] Ми робимо все можливе задля захисту прав українських рибалок і віримо у їхнє якнайшвидше повернення додому», ㅡ зазначила Денісова.

Вона звернулася до Уповноваженої з прав людини у РФ Тетяни Москалькової із закликом звільнити незаконно затриманих громадян України.