Питання екстрадиції учасника окупації Криму Франчетті в Україну суд у Празі розгляне 10 лютого

Олександр Франчетті

Міський суд Праги призначив засідання у справі учасника російської окупації Криму Олександра Франчетті. Суд розгляне питання екстрадиції його до України.

Про це повідомляє агентство ТАСС з посиланням на секрітаріат суду.

«Засідання у справі [громадянина РФ] Франчетті заплановане на 10 лютого. Воно відбудеться у форматі відеоконференції», – зазначили у суді.

Рішення провести судове засідання у форматі відеоконференції пов’язане з соціальними обмеженнями, що діють у Чехії, у зв’язку з коронавірусом. У залі засідань, де слухатиметься справа про видачу росіянина Україні, зможуть перебувати суддя, співробітники суду, представники прокуратури та адвокати Франчетті. Сам він братиме участь у ньому через встановлену у тюремній камері відеокамеру. Його утримують у празькій в’язниці Панкрац.

Справа Франчетті нещодавно надійшла до суду із міської прокуратури Праги, де, як поінформував її прес-секретар Алєш Цимбала, не виявили перешкод для екстрадиції росіянина до України. Якщо празький суд задовольнить запит України, його вердикт може бути опротестований у Верховному суді. Тим часом, остаточне вирішення питання залишається в компетенції міністра юстиції Чехії, який самостійно визначає допустимість екстрадиції на запит іноземної держави.

Центр журналістських розслідувань в матеріалі «Туристи Путіна: Олександр Франчетті» спецпроекту «Шуцмани Путіна» розповідав про долю громадянина РФ Олександра Франчетті, який під час окупації Криму Росією на початку 2014 року очолював розвідувальний підрозділ «Северный Ветер» так званої «Самооборони Севастополя». Після закінчення «російської весни» на півострові він виявився вже не потрібен Росії. Франчетті виїхав на ПМЖ до Чехії, де перетворився на завзятого критика путінського режиму.

У липні 2019 року слідчі Головного управління Нацполіціі в АРК і Севастополі спільно з прокуратурою АРК повідомили про підозру в участі в незаконному збройному формуванні 46-річному громадянину РФ Олександру Франчетті. Матеріали стосовно підозрюваного громадянина РФ були направлені для його оголошення в державний/міжнародний розшук.

  • 12 вересня 2021 року стало відомо про затримання поліцією Чехії в аеропорту Праги громадянина РФ Олександра Франчетті, який під час окупації Криму Росією на початку 2014 року очолював розвідувальний підрозділ «Сверный Ветер» так званої «Самооборони Севастополя». У поліції Чехії підтвердили, що Франчетті затриманий на підставі ордера на арешт, виданого Україною.
  • У МЗС України повідомили, що українська сторона працює над екстрадицією Франчетті для передачі його правосуддю в Україні.