Суд у Празі скоротив термін ув’язнення чеху за участь у війні на Донбасі проти України

Лукаш Новачек Фото: blesk.cz

Апеляційний суд Праги змінив вирок щодо громадянина Чехії Лукаша Новачека, якого було засудженодо 20 років позбавлення волі за участь у війні на Донбасі і членство у лавах бойовиків.

Про це повідомляє Radio Prague International.

Апеляційний суд прийшов до висновку, що участь Новачека у бойових діях не була доведена. Відтак його визнано винним тільки в участі в організованій злочинній групі, але не тероризмі. Вирок було скорочено з 20 років до 6.

Новачек визнав, що у червні 2015 року їздив на схід України, а участь в бойових діях заперечує. Він розповідає, що нібито поїхав до дівчини з Донецька, з якою познайомився онлайн, і вже на Донбасі йому запропонували приєднатися до бойовиків.

Чоловік стверджує, що працював кухарем задля заробітку. За даними звинувачення, Новачек насправді служив у розвідці, охороні та патрулі, і брав участь у боях у складі військових формувань.

Окружний суд чеського міста Плзень спершу засудив Новачека до 20 років позбавлення волі в колонії суворого режиму у вересні 2021 року.

Рішення апеляційної інстанції є фінальним.

Нагадаємо:

  • 4 січня міський суд Праги заочно засудив до 21 року позбавлення волі 44-річного громадянина Чехії Мартіна Сукупа, який воював на сході України на боці бойовиків.