Суд Праги вирішить питання про екстрадицію в Україну учасника окупації Криму Франчетті

Олександр Франчетті

Прокуратура Праги передала до міського суду Праги справу учасника російської окупації Криму Олександра Франчетті. Він був затриманий у Чехії за запитом прокуратури АРК та Севастополя 12 вересня.

Про це повідомляє ТАСС з посиланням на представника Празької міськпрокуратури Альоша Цимбала.

“Інформую вас про те, що міськпрокуратура Праги завершила попереднє вивчення справи громадянина, затриманого 12 вересня 2021 року в аеропорту Праги, і направила до міськсуду Праги документи для ухвалення рішення про можливість видачі (даного громадянина) для судового переслідування”, – сказав Цимбала.

Так, громадянин Росії  Олександр Франчетті може бути виданий Україні. Рішення про це розгляне міський суд Праги. У разі, якщо суд ухвалить рішення про видачу Франчетті, а захист звернеться із апеляційною скаргою, цю справу розгляне Верховний суд. Остаточний вердикт виносить голова Мін’юсту Чехії.

Центр журналістських розслідувань в матеріалі «Туристи Путіна: Олександр Франчетті» спецпроекту «Шуцмани Путіна» розповідав про долю громадянина РФ Олександра Франчетті, який під час окупації Криму Росією на початку 2014 року очолював розвідувальний підрозділ «Северный Ветер» так званої «Самооборони Севастополя». Після закінчення «російської весни» на півострові він виявився вже не потрібен Росії. Франчетті виїхав на ПМЖ до Чехії, де перетворився на завзятого критика путінського режиму.

У липні 2019 року слідчі Головного управління Нацполіціі в АРК і Севастополі спільно з прокуратурою АРК повідомили про підозру в участі в незаконному збройному формуванні 46-річному громадянину РФ Олександру Франчетті. Матеріали стосовно підозрюваного громадянина РФ були направлені для його оголошення в державний/міжнародний розшук.