В Києві у шахраїв, які підробляли COVID-сертифікати, знайшли 1,5 млн грн готівкою

Служба безпеки України в Києві викрила групу лікарів, які займалися підробкою та продажем сертифікатів про вакцинацію від COVID-19. За попередньою оцінкою, їх послугами скористались близько тисячі українців. 

Про це повідомили в СБУ.

За матеріалами слідства, двоє мешканців Києва вступили у змову з лікарями, що працюють у Дарницькому районі столиці. Медики вносили неправдиву інформацію про нібито вакцинацію в електронну систему eHealth. Це потім дозволяло завантажити дані в «Дію».

Такий сертифікат про одну дозу вакцинації коштував 3 тис. грн. Оскільки перша і друга дози вакцини мають окремі сертифікати, отримання сертифіката про повну вакцинацію від коронавірусу обходилось у 6 тисяч гривень.

Співробітники СБУ затримали зловмисників після отримання ними чергового грошового переказу за фейкові свідоцтва.

Під час обшуків були вилучені чорнові записи зі списком «клієнтів» фейкових свідоцтв, пам’ятки про вакцинацію та особові медичні картки на різних осіб, електронні пристрої із доказами протиправної діяльності. А також 1,2 млн гривень та 16 тис. доларів США готівкою.

На робочих місцях медичних працівників, причетних до протиправної діяльності, також вилучено відповідні докази.

Наразі вирішується питання щодо оголошення про підозру у вчиненні злочину фігурантам кримінального провадження за двома статтями Кримінального кодексу України:

  • ст. 190 (шахрайство)
  • ст. 358 (підроблення документів, печаток, штампів та бланків, збут чи використання підроблених документів, печаток, штампів).