В ЄСПЛ розпочинаються слухання у справі про злочини РФ на Донбасі та у справі MH17

Європейський суд з прав людини (ЄСПЛ) проводить слухання у справах проти Російської Федерації про війну на Донбасі (заявник – Україна) та про збитий Boeing-777 MH17Малайзійських авіаліній (заявник – Нідерланди).

Про це повідомляє Міністерство юстиції України.

ЄСПЛ винесе два рішення: про те, чи суд може розглядати справу по суті (проміжне), а також по суті вимог.

Сьогоднішній процес об’єднує три скарги:

  • про порушення прав людини на сході України;
  • про викрадення дітей-сиріт;
  • про збитий у липні 2014 року літак компанії Malaysia Airlines МН-17.

Рішення Європейського суду з прав людини про прийнятність для розгляду справи «Україна проти Росії» щодо порушення прав людини у Криму є знаковим у процесі притягнення РФ до відповідальності, йдеться у заяві Європейського Союзу щодо агресії Росії проти України та незаконної окупації Криму, виголошеній на засіданні Постійної ради ОБСЄ 21 січня.

Європейський суд з прав людини визнав міждержавну скаргу України проти Росії (щодо Криму) частково прийнятною. Цим рішенням підтвердив свої повноваження щодо розгляду справи по суті.  Одним із найважливіших моментів стало визнання Судом дати, з якої Росія взяла під свій контроль Крим. ЄСПЛ погодився з позицією України, що це  сталось щонайпізніше 27 лютого 2014 року, тобто, після захоплення урядових будівель у Сімферополі  і за 2,5 тижні до «референдуму» про «приєднання» до Росії. В Україні, попри проміжний характер рішення,  святкують перемогу. Росія розгорнула інформаційну кампанію на пониження, маніпулюючи другорядними деталями із замовчуваням головних.

Детальніше – в матеріалі ЦЖР Україна проти Росії в ЄСПЛ: перша перемога по Криму і російські маніпуляції та в відеоблозі Микити Панасенка Рішення ЄСПЛ та російські маніпуляції