Як Україна в ЄСПЛ доводить контроль Росії над частиною Донбасу

Відеоблог Микити Панасенка про те, як в Європейському суді з прав людини 26 січня відбулося дуже важливе для України слухання у справі, де вона разом з Нідерландами доводить вину Росії у порушеннях на Донбасі.

У міжнародному праві є поняття ефективного контролю над територією. Воно означає фактичний контроль якоїсь держави над конкретним регіоном. Визнання чи доведення такого контролю країни дорівнює відповідальності цієї країни за злочини, вчинені там.

У січні 2021 року ЄСПЛ визнав прийнятною для розгляду скаргу України про порушення прав людини в окупованому Росією Криму. У цьому процесі Росія визнає здійснення ефективного контролю над півостровом, бо вважає його своїм. Однак Україна довела, що держава-агресор здійснює цей контроль з 27 лютого 2014 року. Тобто, з дня захоплення півострову. Це означає, що прийняття рішення про проведення так званого «референдуму», а також він сам відбувався під контролем РФ. Під дулами російських автоматів. І це означає, що дійсно під назвою «референдум» точно ніяк не можна вважати волевиявленням народу.

Тепер Україна очікує такого ж проміжного рішення ЄСПЛ і щодо ситуації на Донбасі.

26 січня делегація на чолі з міністром юстиції Денисом Малюською у Страсбурзі представляла позицію України щодо прийнятності справи до розгляду. Справа не звичайна, оскільки сторін у ній три: Україна та Нідерланди проти Росії.

У липні 2020 року Королівство Нідерланди подало до ЄСПЛ міждержавну скаргу проти РФ щодо збиття пасажирського літака рейсу МН17 та загибелі 298 осіб. Уряд України висунув пропозицію доєднатися до скарги як третя сторона. У листопаді 2020 року Європейський суд повідомив про об’єднання скарг України та Нідерландів в одну справу.

Подробиці дивіться у відео: