За минулий рік окупанти щонайменше 120 разів покарали кримчан за участь у мирних зібраннях

Затримання кримських татар біля ізолятору тимчасового тримання в Сімферополі. 23 листопала 2021 р. Фото: Кримська солідарність

У 2021 році окупаційні “суди” Криму винесли щонайменше 120 постанов про обмеження участі у мирних зібраннях. Кримчанам були призначені адміністративні покарання. 

Про це йдеться у дослідженні Кримської правозахисної групи “Огляд ситуації з дотриманням прав людини й норм міжнародного гуманітарного права у Криму за 2021 рік”.

У Криму діє дозвільна система, мирні зібрання заборонені без отримання попереднього дозволу від місцевої «адміністрації».

“Представники «адміністрацій» в Криму зазвичай відмовляють у проведенні тих акцій, що можуть містити критику де-факто влади. Найбільш поширеною підставою для відмови у проведенні мирного зібрання є твердження, що цього самого часу й в цьому ж місці інша організація нібито подала заявку на інше зібрання”, – повідомляють у КПГ.

Співробітники поліції заздалегідь вручають активістам попередження про неприпустимість проведення акцій із зазначенням адміністративних і кримінальних статей, за якими їх можуть притягнути до відповідальності. КПГ задокументувала не менше 36 таких попереджень у 2021 р.

«Важливо зазначити, що у 2021 році була зафіксована масштабна хвиля переслідування учасників мирних зібрань. Щонайменше 164 учасника мирних зібрань були затримані у вересні – листопаді 2021 року. Тоді кримські татари виходили на підтримку фігурантів «справи Нарімана Джеляла», «справи кримських мусульман» і раніше затриманих за адміністративними статтями адвокатів, активістів і журналістів. Ці затримання підтвердили поширену практику дискримінації кримських татар у реалізації права на свободу мирних зібрань. Й головне – мешканці Криму так і залишаються беззахисними, поки Крим окупований Росією», – розповіла голова КПГ Ольга Скрипник.

Учасників мирних зібрань притягували до відповідальності за ст. 20.2 (“порушення порядку проведення зборів, мітингу, демонстрації, ходи чи пікетування), ст. 20.2.2 (“організація масового одночасного перебування та (або) пересування громадян у громадських місцях, що спричинили порушення громадського порядку”), ст. 19.3 (“невиконання вимоги співробітника поліції”), ст. 20.1 (“дрібне хуліганство”) та за ст. 20.6.1 (“невиконання правил поведінки за надзвичайної ситуації чи загрози її виникнення”) КпАП РФ.

У межах цьогорічних переслідувань “суди” ухвалили 67 рішень про призначення штрафів на загальну суму 957 тисяч рублів, 37 постанов про адміністративний арешт від 1 до 14 діб, 13 постанов про примусові роботи 20–30 годин. У трьох справах інформації про призначене покарання на сьогодні немає.

КПГ у 2021 році також зафіксувала 85 адміністративних проваджень проти учасників мирних зборів за ст. 20.6.1 КпАП РФ з посиланням на коронавірусні обмеження. За цією статтею оштрафували щонайменше 69 осіб на загальну суму 693 500 рублів.