Бойовика “ДНР”, що у змові з поліцейським планував теракт в Запоріжжі, засудили на 10 років

Василівський районний суд Запорізької області засудив бойовика “ДНР” за участь у терористичній організації «ДНР» і підготовці терористичного акту. 

Про це йдеться у вироку суду від 31 січня.

За даними видання «Судовий репортер», засуджений – громадянин України Олександр Попов.

Навесні 2014-го він став став учасником одного з незаконних озброєних воєнізованих підрозділів «ДНР» — розвідувально-диверсійної групи і до серпня 2015 року брав активну участь у знищенні живої сили та броньованої техніки Збройних сил України на території антитерористичної операції в Донецькій області. Пізніше Попов очолив один із взводів Краматорського окремого комендантського полку, що підпорядковується «Міністерству оборони ДНР».

Окрім цього, за матеріалами слідства, Попов за вступив у змову з оперуповноваженим СКР Дніпрорудненського МВМ Василівського РВ ГУМВС України в Запорізькій області Свириденком. Зокрема, підбурював останнього здійснити терористичний акт шляхом вибуху магазину, власниця якого має активну громадянську позицію, є депутатом Дніпрорудненської міської ради та займається волонтерською діяльністю.

Попов консультував Свириденка щодо поводження з боєприпасами (гранатами). Зрештою, правоохоронець отримав дві бойові ручні оборонні осколкові гранати Ф-1, а також металевий дріт з приєднаним карабіном, які перевіз до місця свого проживання, їх було вилучено при обшуку.

Вибух у магазині не відбувся,Попов і Свириденко були затримані СБУ в Запорізькій області.

Власниця магазину — фізособа-підприємець, була депутатом Дніпрорудненської міської ради. Коли на території країни активно розгортались бойові дії вона стала волонтером і влаштовувала патріотичні акції в містах Дніпрорудне і Василівка, підтримувала українську армію. Її магазин, який планували підірвати, оформлений у патріотичному стилі. На вікні ззовні є державна символіка — прапор, на вікнах написано «Слава Україні!». Хтось тричі знімав прапор, але вона підозрює що це міг зробити місцевий депутат районної ради. Ні Попова, ні Свириденка жінка не знає. Про загрозу теракту дізналась від працівників СБУ, які поставили всередині і ззовні магазину відеокамери. Чотири місяці у магазині відбувалося відеоспостереження. Підприємиця особисто ніяких погроз не отримувала. Крім власниці магазину у Дніпрорудному активну громадську позицію на 2015 рік займало ще 60-70 осіб. 19.07.2014 році був день міста і активісти попросили у мера пройти у вишиванках, в українських прапорах для підтримки наших військових, але мер їх не підтримав.

Затриманий співробітник Дніпрорудненського міського відділення поліції визнав вину в готуванні теракту — частково. Він намагався переконати суд, що представнику «ДНР» повідомляв інформацію, яка була ним придумана. Обіцяв «взрывать всё и вся», сподіваючись, зрештою, виманити терориста на територію, підконтрольну Україні і затримати. Але свої дії не узгоджував ні з керівництвом міліції, ні з працівниками СБУ.

У вересні 2019-го Свириденка засудили до  8 років і 3 місяців позбавлення волі. На момент ухвалення вироку чоловік більше 4 років утримувався у СІЗО і йому цей строк враховувався за “законом Савченко”, а тому призначене покарання вважалося майже відбутим.

Бойовика «ДНР» Олександра Попова судили заочно.

Знайшлося двоє свідків, які знали обвинуваченого до початку військового конфлікту на Донбасі. Один зі свідків розповів, що Попов з ним працював на ПрАТ «ЗЖРК». У 2015 році з невідомого номера Попов зателефонував свідку та сказав, що знаходиться в «ДНР», потім дзвонив приблизно один раз в місяць і намагався розповідати йому про якісь свої подвиги. Свідку відомо, що одна із причин виїзду Попова у Донецьк — наявність боргу перед кримінальним авторитетом. На сторінці в «Однокласниках» чоловік підписаний як «Александр Русский» і розміщені фотографії в камуфляжній формі без розпізнавальних знаків зі снайперською гвинтівкою.

Батьки Попова підтвердили, що на відеоролику чоловік у військовій формі та в окулярах, який грає на гітарі та співає, схожий на їх сина.

Ключовим свідком був раніше засуджений працівник поліції Свириденко, який пояснив, що знає обвинуваченого як жителя м. Дніпрорудне. У 2014-2015 роках він переводився з посади слідчого на посаду оперуповноваженого МВС і в цей період мав необережність спілкуватися з ним. Чоловіки нібито познайомилися під час слідчих дій, до яких Попов залучався в якості понятого.

Свириденко свій вирок не оскаржував і раніше провину у підготовці до теракту визнав. Але тепер як свідок наголосив, що фактично терористичний акт не вчиняв, бо усвідомлював наслідки. Розмови з Поповим він не сприймав серйозно та нічого не збирався робити, а спілкувався на цю тему, сподіваючись, що як працівник поліції зможе запобігти злочинним намірам. Попов не те, щоб спонукав, а розповідав, що було б дуже добре, якби хтось вчинив якісь події, схожі на теракт.  А саме, що магазин розмалювати потрібно, скло у вікнах побити, взагалі якимось чином нашкодити та привернути увагу.

У матеріалах справи є запис телефонної розмови: «А: А что ты там говорил? Дело там какое-то или не дело. Куда можно… В: Да, там…есть, да…магазин [Назва]… А: Аааа…Ну так бы раньше сказал. В: Ну да. Туда бы зафутболить, понял. В: ага. Понял-понял…».

В іншій розмові Попов розповідає про вантажі з бронетехнікою, які рухаються залізницею, обговорюють зі Свириденком намір підірвати нафтобазу під м. Мелітополь, обговорюють можливість зробити карту «укропських районів», артилерії, бригад, їх кількість.

Свириденко підтвердив, що Попов просив його давати інформацію щодо військової техніки, військовослужбовців і всіх стратегічних об’єктів. Також пропонував винайняти квартиру, щоб вікна виходили на трасу «Запоріжжя-Мелітополь» та встановити відеоспостереження, щоб бачити, як пересувається військова техніка. Також Попов розповідав, що є залізничний потяг, який ходить з Херсонської сторони на Мелітополь і возить чи воєнну техніку, чи бочки з дизпаливом та казав, що можна, ще куди звернути увагу.

Суд вважає, що результатами НСРД підтверджується, що учасник НЗФ «ДНР» Попов тривалий час спілкувався з оперуповноваженим МВС України Свириденком та останній передавав Попову інформацію щодо дислокації українських військових, військової техніки та озброєння, рух військової техніки тощо. Крім того, чоловіки обговорювали можливість вчинення терористичних актів на території Запорізької області і змовилисяя про організацію вибуху в магазині в місті Дніпрорудне.

Попова засудили до 10 років позбавлення волі без конфіскації майна. Він відбуватиме покраання з моменту затримання.