Чому призупинилося розслідування МКС ситуації в Україні

Міжнародний кримінальний суд – це наразі єдиний механізм для України притягнення до відповідальності на міжнародному рівні найвищого політичного та військового керівництва Росії, що продовжує агресію проти України, — Путіна, Шойгу та інших російських воєначальників, очільників так званих «ЛНР» та «ДНР». Чому розслідування МКС щодо подій в Україні стало на паузу?

Щороку у грудні Офіс прокурора Міжнародного кримінального суду в Гаазі оприлюднював звіт щодо вивчення ситуації в Україні. Так називається справа, що містить інформацію про ймовірні воєнні злочини та злочини проти людяності, вчинені під час масових вбивств на Майдані, в окупованому Криму і на Донбасі. Вивчення справи було завершене у 2020 році, наступним кроком мало бути звернення до палати суду за дозволом на початок повноцінного розслідування. Однак цього досі не сталося.

Чому українська справа в Міжнародному кримінальному суді стоїть на паузі уже більше року, а також як початок її розслідування можна пришвидшити — детально розповідає Микита Панасенко.