Держобвинувач просить 12 років колонії для кримського політв’язня

У Південному окружному військовому суді держобвинувач запросив 12 років колонії суворого режиму для політв’язня з Криму Вадима Бектемірова, магістра ісламських наук з Криму. 

Про це пише правозахисниця Луфтіє Зудієва.

Вадим Бектеміров отримав ступінь магістра ісламських наук на факультеті арабської літератури та гуманітарних наук  університету «Аль-Джинан» у Лівані і до арешту працював перекладачем.

За словами правозахисниці, батько Бектемірова помер через два тижні після обшуку, влаштованого в будинку Бектемірових ФСБ.

Вадим Бектеміров обвинувачується в участі у діяльності терористичної організації. За зазначеною статтею – ч. 2 ст. 205.5 КК РФ – йому може загрожувати до 20 років позбавлення волі.

8 липня 2020 року «суд» в Сімферополі заарештував Исмета Ібрагімова, Зекірью Муратова і Вадима Бектемирова, яких затримали 7 липня в Криму за звинуваченням в участі в забороненій в РФ релігійної організації «Хізб ут-Тахрір». «Київський районний суд» окупованого Сімферополя відправив під домашній арешт до 2 вересня 2020 року кримського мусульманина, інваліда першої групи по зору Олександра Сизикова. Його підозрюють в «організації діяльності «Хізб ут-Тахрір».

У чотирьох районах Криму одночасно з 4 годин ранку 7 липня 2020 року російські силовики провели обшуки в будинках кримських татар.

Після обшуків затримано 6 осіб: Еміль Зіядінов, Ісмет Ібрагімов, Алім Суф’янов, Сейран Хайретдінов, Олександр Сизиков, Вадим Бектемиров. Ділявера Меметова в його домоволодінні не було.

Під процесуальним керівництвом прокуратури автономії Головне управління Національної поліції в АР Крим та м. Севастополі розпочало кримінальне провадження за фактом проведення незаконних обшуків в чотирьох районах окупованого півострова за ч. 2 ст. 162 КК України (порушення недоторканості житла).

У ФСБ Росії стверджують, що співробітники спецслужби затримали в Криму сімох людей, підозрюваних в організації та участі в осередку «Хізб ут-Тахрір».