Ексдепутата Верховної Ради АРК Авідзбу заочно засуджено на 10 років за держзраду

Дніпровський районний суд Києва заочно засудив колишнього депутата Верховної Ради АР Крим Анатолія Авідзбу, який в 2014 році голосував за «постанови парламенту», які сприяли окупації півострова Росією. За державну зраду ексдепутат засуджений до 10 років позбавлення волі.

Про це йдеться у вироку Дніпровського райсуду Києва від 4 лютого 2022 року.

Суд встановив, що Анатолій Авідзба 17 березня 2014 року у приміщенні Верховної Ради АР Крим особисто взяв участь у незаконному засіданні Верховної Ради АР Крим, повноваження якої на той момент вже були припинені. Під час голосування віддав свій голос за «постанову» «Про незалежність Криму» та «Про правонаступництво Республіки Крим». 11 квітня він голосував за прийняття незаконної «Конституції Республіки Крим» як суб’єкта Російської Федерації.

Призначений державний захисник Авідзби заявив, що не мав можливості зв’язатися з обвинуваченим і з’ясувати в нього правову позицію щодо обвинувачення. На думку захисту, винуватість ексдепутата не доведена допустимими, належними та переконливими доказами, а відтак колегії суддів належить ухвалити виправдувальний вирок.

Суд допитав свідка у кримінальному провадженні — журналіста, який працював у «Чорноморській ТРК». Допитаний сказав, що бачив Авідзбу на відео серед інших депутатів, які голосували за вказані «постанови».

Суд призначив обвинуваченому 10 років позбавлення волі. Оскільки вирок винесений заочно, то він почне виконуватися з дня затримання депутата.

Нагадаємо:

  • 29 травня 2017 року співробітники «ФСБ» та «управління економічної безпеки та протидії корупції МВС Криму» затримали при отриманні хабара директора підвідомчого ФАНО установи «Всеросійський національний науково-дослідний інститут виноградарства та виноробства «Магарач» РАН» Анатолія Авідзбу, який вимагав сприяння у укладанні договору обслуговування очисних споруд у Бахчисарайському районі.
  • Анатолій Авідзба був директором Національного інституту винограду та вина «Магарач» НАНУ з серпня 1998 року до червня 2011 року, цей період відзначився відчуженням особливо цінних земель під елітну забудову. Зокрема, на місці ампелографічної колекції «Магарача» було збудовано так званий «Чайний будиночок» Віктора Януковича.
  • До окупації Криму Росією в Бахчисарайському районі знаходився структурний підрозділ інституту — агрофірма «Магарач», що володіла тисячами гектарів виноградників, розплідником та заводом первинної переробки винограду. Після початку окупації майно агрофірми було незаконно передано «інвестору» з Татарстану – компанії, афілійованої зі структурами клану Шаймієвих.