ФСБ обвинувачує українського студента в організації «мінувань» в РФ. Він спростовує

ФСБ Росії повідомляє про викриття інтернет-спільнота, яка начебто розсилала неправдиві повідомлення про замінування об’єктів на території РФ, Азербайджану, Вірменії, Білорусі, Казахстану, Молдови. 14 підлітків та юнаків були затримані. Організатором “призначили” українського студента Антона Осіпчука.  

Центр журналістських розслідувань відшукав Антона Осіпчука і зв’язався з ним телефоном.

10 лютого ФСБ поширила відео затримання 14 підлітків та юнаків, які нібито займалися сватингом  – введенням в оману правоохоронних структур, яким надсилали неправдиві повідомлення про замінування.

У повідомленні ФСБ стверджує, що інтернет-спільнотою керував «студент Національного технічного університету (Київ) Антон Осіпчук», при цьому не приводить жодних доказів чи деталей такої діяльності українця.  Поза тим, ФСБ поширила фото Антона Осіпчука, взяте із акаунту в соцмережі його знайомого.

Корреспондент Центру журналістських розслідувань відшукав Антона Осіпчука, який є студентом Київської політехніки, та поговорив з ним телефоном. Осіпчук заперечує причетність до дій, які йому інкримінує ФСБ.

«Ні, це неправда, я цим не займався», — сказав Антон Осіпчук. — «Я не знаю чому вони (ФСБ — ред.) так думають. Але я цим не займався».

Антон Осіпчук відмовився відповідати на питання, чи зв’язувались із ним представники  ФСБ до того, як оголосити організатором інтернет-спільноти, що начебто займалась  сватингом.

«На жаль, я не хочу про це розповідати», – сказав Осіпчук.

Центр громадських зв’язків ФСБ також поширив відео, на якому затримані в Росії юнаки дають покази на камеру, явно читаючи наданий їм текст.  Жоден з них не називає ім’я Антона Осіпчука.

Нагадаємо:

  • 21 січня у Криму та Севастополі невідомі повідомили про «мінування» десятків навчальних закладів. Після повідомлень закрили школи, виші та евакуювали учнів у Сімферополі, Севастополі та Керчі.