Окупаційний “суд” наказав стягнути з власника кримськотатарського телеканала ATR Іслямова понад 1 млрд руб.

Ленур Іслямов Фото: atr.ua

Так званий «Дев’ятий арбітражний апеляційний суд» у Криму вирішив, що власник кримськотатарського телеканалу ATR, один з координаторів акції по Громадянської блокаді окупованого Криму, Ленур Іслямов має сплатити окупаційному підприємству «Крымэнерго» понад мільярд рублів за «організацію блекауту».

Про це йдеться в опублікованому «рішенні суду».

«Визнати вимогу «ГУП РК «Кримэнерго» у розмірі 1 096 098 160 рублів 99 копійок обґрунтованим та таким, що підлягає задоволенню за рахунок майна, що залишилося після розрахунку з кредиторами, включеними до Реєстру вимог кредиторів боржника», — написано в документі.

18 липня 2016 року Арбітражний суд Москви за позовом «Сбербанку» визнав Іслямова банкрутом, але тоді вимоги «ГУП РК «Кримэнерго» не були внесені до Реєстру вимог кредиторів.

Як повідомлялося, 20 вересня 2015 року в Херсонській області на адмінкордоні з окупованим Кримом почалася акція по безстрокової блокаді поставок українських товарів на півострів. У ніч на 6 жовтня 2015 року була пошкоджена опора високовольтної мережі, по якій подавалась електроенергія з материкової України до окупованого Криму.

10 грудня «Верховний суд Криму» заочно засудив власника кримськотатарського телеканалу ATR і «організатора енергоблокади» півострова Ленура Іслямова до 19 років позбавлення волі за нібито організацію підриву електроопори. 15 грудня Микола Полозов подав апеляційну скаргу на вирок «Верховного суду Криму» за результатами розгляду якої строк «ув’язнення» був зменшений до 18 років.

Верховний суд РФ 23 грудня 2021 року залишив чинним заочний вирок «Верховного суду Криму» Ленуру Іслямову за обвинуваченням у нібито «створенні незаконного збройного формування, скоєнні організації диверсії та шести епізодах публічних закликів до порушення територіальної цілісності РФ».

«ГУП РК «Кримэнерго» порахувало свою недоотримано вигоду через підрив опори: за підсумками листопада такий обсяг склав 253 341 919,25 руб., У грудні — 842 756 241,74 руб. Разом — 1096098160,99 рублів. Цю суму тепер «суд» наказав виплатити окупаційному підприємству. Саме «вирок» Іслямову став підставою для внесення даних у Реєстр вимог кредиторів.

Нагадаємо:

  • Майно, що належить одному з координаторів акції по Громадянської блокаді окупованого Криму, власнику медіаходінгу ATR, бізнесменові Ленуру Іслямову, визнаного Арбітражним судом Москви банкрутом, продано на торгах за ціною втричі нижче його оцінки. У листопаді 2017 року на аукціон були виставлені чотири об’єкта Іслямова: два в Криму — офісне приміщення в центрі Сімферополя і спортивно-оздоровчий центр у Гурзуфі, а також два машиномісця в Москві. Майно спочатку оцінювалися більш ніж в 141,7 млн руб., однак після декількох спроб реалізувати його ціна була знижена, і об’єкти були продані за 51,8 млн руб.