Окупована “влада” Криму запевняє, що підготувала позов до України за «водну блокаду»

«Влада» окупованого Криму заявила про завершення підготовки першого позову до Києва щодо так званої «водної блокади». У ньому вимагатимуть нібито «відшкодувати збитки».

Про це повідомив російському виданню РІА Новости так званий «голова комітету із законодавства кримського парламенту» Сергій Трофімов.

У Криму спостерігається нестача прісної води: на півострові стрімко меліють водосховища. Через це російські окупанти обмежують постачання води мешканцям півострова.

До 2014 року близько 85% потреб Криму у водопостачанні забезпечував Північно-Кримський канал, вода яким йшла з материкової частини України, проте після окупації півострова російськими військами його перекрили.

У липні 2021 року Генеральна прокуратура Росії звернулася до Європейського суду з прав людини зі скаргою на Україну, зокрема за «водну блокаду» Криму. Пізніше стало відомо, що ЄСПЛ відхилив запит Росії щодо застосування тимчасових заходів у рамках міждержавної скарги на Україну стосовно вимоги припинити блокування надходження прісної води в Крим та обмеження прав національних і мовних меншин.

Моніторингова місія ООН в Україні наполягає на тому, що з огляду на анексію Кримського півострова «Росія несе основну відповідальність за забезпечення доступу до води захищеним особам у Криму».