В Криму затримали культуролога Едема Дудакова, який моніторив злочини окупантів щодо культурної спадщини

В Бахчісараї окупаційні силовики затримали  делегата Курултаю кримськотатарського народу, культуролога Едема Дудакова. В його будинку провели обшук. Едем Дудаков відомий активною діяльністю  проти знищення культурної спадщини в Криму, зокрема Ханського палацу.

Про це повідомляє громадський рух «Кримська солідарність».

«У будинку делегата Курултаю кримськотатарського народу Едема Дудакова проходить обшук. За попередніми даними, слідчі заходи проводять з 6.45 ранку співробітники ЦПЕ (Центр протидії екстремізму – ред.). Адвокатів, які прибули надання юридичної допомоги, силовики не пропускають у будинок. Юристи – Едем Семедляєв, Назим Шейхмамбетов та Еміне Авамілєва намагаються пройти до Едема Дудакова», – розповіли активісти.

Через три години Дудакова вивели з дому та посадили у службову машину.

Адвокат Едем Семедляєв розповів, що Дудакова доставили до відділення поліції Бахчисараю. На вході його оглянули за допомогою металодетектора та вивчили документи.

При цьому начальник відділу Центру протидії екстремізму Руслан Шамбазов, який раніше заарештовував Семедляєва, дав доручення, щоб його не пускали всередину.

«Підійшов підполковник і сказав, щоб я чекав на вулиці. Якщо я раптом знадоблюсь, то мене знайдуть і покличуть. Мене вивели з будівлі, зараз я перебуваю на вулиці, готуватиму чергову скаргу до прокуратури», – розповів Семедляєв.

Адвокат Едем Семедляєв біля будинку Едема Дудакова у Бахчісараї, де проходить обшук, 17.02.2022 Фото: Facebook Крімская солидарность

Про затримання делегата Курултаю, члена Ревізійної комісії Курултая Дудакова повідомив і голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров.

«Едем Дудаков – один з безстрашних публічних викривачів цілеспрямованого знищення російськими окупантами Ханського палацу в Бахчисараї – перлини кримськотатарської архітектури, пам’ятки історії та культури загальносвітового значення. Ханський палац, колишня резиденція кримських ханів у 1532–1783 роках, є єдиним зразком кримськотатарської палацової архітектури, який дивом уникнув знищення у Криму за роки тривалого колоніального правління Російської імперії, потім режиму СРСР», – написав Чубаров на своїй сторінці в Facebook.

Як повідомлялося, велика тріщина з’явилася на стіні одного з корпусів Ханського палацу у Бахчисараї. Будівля зазнала пошкодження через проєктну помилку під час так званої «реставрації». Окупаційні чиновники вважають, що «нічого страшного».

Детальніше читайте в матеріалах ЦЖР Операція «Реставрація»: як в Росії заробляють на кримських пам’ятках та Росія перетворює Ханський палац на муляж

Нагадаємо:

  • У вересні 2019 року ЮНЕСКО оприлюднила нову доповідь генерального директора організації по ситуації в окупованому Криму в сферах освіти, науки, культури, поширення інформації та функціонування ЗМІ. У документі констатується подальше погіршення ситуації на півострові у всіх сферах компетенції ЮНЕСКО.
  • В жовтні 2018 року Центр журналістських розслідувань у статті «Гроші — «пітерським», війна — палацам» повідомляв, що тендер на розробку науково-проектної документації (НПД) з ремонтно-реставраційних робіт у Ханському палаці в Бахчисараї виграло ТОВ «Меандр» з Санкт-Петербургу. Загальна сума контрактів, які ця компанія отримала в окупованому Росією Криму за два роки, складає майже два мільярди рублів. Серед інших «Меандр» отримав контракт з розробки НПД та виконання першочергових протиаварійних виробничих робот у Комплексі споруд Воронцовського палацу в Алупці на суму 367 млн рублів.