“Верховний суд” Криму призначив дату підготовчого засідання у справі заступника голови Меджлісу Джелялова та братів Ахтемових

18 лютого о 10:00 у “Верховному суді” Криму відбудеться підготовче засідання у сфальшованій так званій “справі про газопровід” про нібито диверсію. Обвинувачені у “справі” – заступник голови Меджлісу кримськотатарського народу Наріман Джелялов та брати Асан і Азіз Ахтемови не визнають провину. 

Про це повідомив у facebook адвокат Микола Полозов.

«У цій справі силовики застосували весь спектр «напрацювань» останніх років. Катування електрикою, засекречені свідки, закриті судові процеси, навіть з питань запобіжного заходу та безліч інших заходів. За цим звинуваченням Наріману Джелялову, Асану Ахтемову і Азізу Ахтемову загрожує до 20 років позбавлення волі.

Ніхто з них не визнає провини у цій однозначно сфабрикованій кримінальній справі», — написав адвокат.

На сайті «суду» інформація про засідання вже з’явилася у розкладі. Зазначено, що матеріали провадження були отримані 26 січня, наступного дня вони були передані «судді». Хто саме розглядатиме справу не вказується. Приховані також імена обвинувачених. Натомість є перелік статей російського кримінального кодексу, які їм інкримінують:

— ст. 222.1 ч. 4 — «Незаконне придбання, передача, збут, зберігання, перевезення, пересилання або носіння вибухових речовин або вибухових пристроїв»;

— ст. 226.1 ч. 3 — Контрабанда речовин та матеріалів, які можуть бути використані під час створення зброї масового ураження;

— ст. 281 — Диверсія.

Як раніше писав Полозов, до основного обвинувачення у нібито скоєнні диверсії та контрабанди вибухових пристроїв, окупаційні силовики додали завдання «значного майнового збитку ГУП РК «Кримгазмережі» у розмірі 105237 рублів 25 копійок (по сьогоднішньому курсу це приблизно 1425 $), а також кваліфікували відключення газу від військової частини підрозділу Берегової оборони ЧС РФ як підрив обороноздатності РФ».

Детальніше про справу Нарімана Джелялова читайте у матеріалі ЦЖР Санкції для переслідувачів Нарімана Джелялова

Як повідомлялося, голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров поінформував, що російські окупанти висунули його першому заступнику Наріману Джелялову і іншим затриманим в Криму кримським татарам підозру в нібито здійсненні «диверсії». На його думку, ці дії Кремля є помстою за початок роботи Кримської платформи, установчий саміт якої відбувся 23 серпня.

Нагадаємо:

  • 3 вересня 2021 года в окупованому Криму співробітники ФСБ викрали кримського татарина, жителя Сімферополя Ельдара Одаманова після обшуку в його будинку, який проводився в зв’язку з нібито його причетністю до вибуху на газопроводі в селі Перевальне Сімферопольського району. Силовики вилучили всю комп’ютерну техніку.
  • 4 вересня в Криму співробітники ФСБ вранці провели в селі Первомайське Сімферопольського району обшук в будинку заступника голови Меджлісу кримськотатарського народу Нарімана Джелялова, після якого його затримали і відвезли в невідомому напрямку. До цього вночі окупанти обшукали будинок і затримали жителя цього села Азіза Ахтемова нібито через причетність до вибуху газопроводу в селі Перевальному 23 серпня.
  • Увечері 3 вересня в селі Левадки Сімферопольського району співробітники ФСБ обшукали будинок і затримали Асана Ахтемова. Вранці 4 вересня в Євпаторії силовики обшукали будинок і затримали місцевого жителя Шевкета Усеінова. Місцезнаходження обох затриманих невідомо, як і трьох затриманих раніше Ельдара Одаманова, Азіза Ахтемова, Нарімана Джелялова.
  • П’ятеро викрадених 3–4 вересня російськими силовиками в окупованому Криму кримських татар — Ельдар Одаманов, Азіз Ахтемов, Асан Ахтемов, Наріман Джелялов і Шевкет Усеінов — знаходяться в будівлі «кримського управління ФСБ» в Сімферополі.