Верховний суд призначив дату розгляду позова Медведчука проти Зеленського про оскарження санкцій

Віктор Медведчук. Фото: Serhii Nuzhnenko, radiosvoboda.org

Касаційний адміністративний суд у складі Верховного суду України у середу, 9 лютого, розгляне позов голови політради партії «Опозиційний блок – За життя», кума президента РФ Володимира Путіна Віктора Медведчука проти президента України Володимира Зеленського щодо накладення на нього санкцій. 

Як видно із розкладу судових засідань Верховного Суду, засідання за позовом Медведчука відбудеться о 15 годині. Кума Путіна представлятиме адвокат Валентин Рибін. Він є уродженцем Росії та був кандидатом від «Партії Шарія» на виборах 2021 року в Покровську.

Відповідач (боржник) у справі – Володимир Зеленський. Третя «особа» у справі – Рада нацбезпеки та оборони України. Також у справі фігурують адвокат Медведчука Андрій Ріпа та «третя особа» – Служба безпеки України.

Позов від Медведчука про оскарження указу президента України  про застосування до нього персональних санкцій надійшов до Касаційного адміністративного суду у складі Верховного суду ще 16 березня 2021 року.

22 березня 2021 року Касаційний адміністративний суд Верховного суду відмовив у позові щодо оскарження застосування РНБО санкцій до телеканалів «112 Україна», «Zik» та «NewsOne», які фактично підконтрольні голові політради партії «Опозиційний блок – За життя» Віктору Медведчуку.

Нагадаємо:

  • 2 лютого 2021 року президент Володимир Зеленський ввів у дію рішення РНБО про застосування санкцій проти народного депутата від ОПЗЖ Тараса Козака та телеканалів, які йому належать, – 112 Україна, NewsOne, Zik, які фактично контролює голова політради ОПЗЖ та кум російського президента Віктор Медведчук.
  • 19 лютого РНБО наклала санкції проти Медведчука і його дружини Оксани Марченко.
  • 20 серпня 2021 року було завершено розслідування справи за підозрою Віктора Медведчука та Тараса Козака у державній зраді та розкраданні національних цінностей. Також Медведчука підозрюють у державній зраді (передача агресору секретної інформації про військовий підрозділ ЗСУ).
  • 9 липня 2021 року Печерський районний суд Києва продовжив до 7 вересня запобіжний захід у вигляді домашнього арешту Віктору Медведчуку.
  • 11 травня 2021 року Генпрокурор Ірина Венедіктова підписала повідомлення про підозру у державній зраді. Слідство вважає, що Медведчук, зокрема, домовлявся з державою-агресором РФ про перереєстрацію родовища «Глибока» на прикерченському шельфі в Чорному морі, що належить Україні. Детальніше читайте в матеріалі Центру журналістських розслідувань «Ліцензія на зраду: як Медведчук завдяки ВЕЗ «Крим» здав росіянам нафтове родовище».