Журналісти Bihus.Info остаточно виграли суд в Гладковського про розкрадання в оборонці

Верховний суд України відхилив скаргу Ігоря Гладковського – сина екс-заступника секретаря РНБО Олега Гладковського – у справі проти журналістів Дениса Бігуса і Лесі Іванової щодо визнання недостовірним та спростування розслідування про корупцію в оборонній сфері.

Про це повідомляє видання Bihus.Info.

16 лютого Касаційний цивільний суд у складі Верховного суду поставив крапку у судовому спорі між Ігорем Гладковським і журналістами на їх користь.

У 2019 році було оприлюднене розслідування «Армія.Друзі.Бабки» про корупційні схеми в оборонному секторі, зокрема про участь у цих схемах Ігоря Гладковського – сина тодішнього заступни ка секретаря РНБО Олега Гладковського.

Після публікації Гладковський-молодший подав до суду, вимагаючи визнати розслідування недостовірним і спростувати програму в повному обсязі.

3 липня 2020 суддя Подільського районного суду Володимир Гребенюк задовольнив позов, попри абсурдність вимог та їх формулювань.

Однак 9 грудня 2021 Київський апеляційний суд скасував це рішення і постановив нове – відмовити Ігорю Гладковському в його позовних вимогах в повному обсязі.

Тепер Касаційна інстанція залишила цю постанову Київського апеляційного суду в силі. Повний текст поки не оприлюднений.

Інтереси журналістів в суді захищали адвокати Олександр Бурмагін та Євген Воробйов (ГО «Платформа прав людини»), Масі-Мустафа Найєм та Юрій Мельник (Юридична компанія «Міллер»), Анатолій Попов, Марія Музичка (Bihus.Info).

Нагадаємо:

  • Команда журналістських розслідувань Bihus.Info, опублікувала матеріал про масштабні розкрадання в «Укроборонопромі», до якої причетні посадові особи, наближені до президента Петра Порошенка. Зокрема син першого заступника секретаря Ради національної безпеки і оборони Олега Гладковського Ігор, його друг і безнес-партнер Віталій Жуков, а також Андрій Рогоза з 2016 року продавали українським оборонним підприємствам запчастини для військової техніки з націнкою до 300%. Товар вони завозили з території РФ контрабандним шляхом або ж купували на складах військових частин в Україні. Зокрема як «прокладку» вони використовували підприємство Порошенка «Кузня на Рибальському», через яку провели 70 мільйонів гривень від угоди з Київським бронетанковим заводом.