Окупанти привезли викрадену журналістку Ірину Дубченко на «суд» у Донецьк

Російські військові затримали у Розівці Запорізької області журналістку Ірину Дубченко та вивезли до окупованого Донецька «для проведення слідчих дій у зв’язку з переховуванням та підтримкою українського військовослужбовця».

Про це сестра журналістки Олександра Дубченко повідомила голові Національної спілки журналістів Сергію Томіленку.

«Наші батьки поїхали 28 березня у Розівку, аби вивезти прикуту до ліжка бабусю та мою сестру, яка за нею доглядала і працювала там дистанційно журналісткою українських ЗМІ.Батьки з’ясували, що Ірину забрали. Місцевий “комендант” спочатку сказав, що жінок не затримують, а потім визнав, що її арештували і тримають у Донецьку», — розповіла Олександра.

За словами сестри, ключове звинувачення, яке окупанти пред’являють Ірині, — це переховування вдома тяжкопораненого українського військовослужбовця. Затримали журналістку 26 березня.

«Сестра під час обшуків казала, що доглядає за своїм чоловіком, але їй відповіли, що знають усе про її родичів та про її журналістську діяльність. Відповіли, що “тобі пощастило, що є мала дитина, а то б розстріляли тебе на місці”», — зазначила сестра журналістки.

Родина намагалася врятувати Ірину ще 7 березня, але дорогою із Запоріжжя до Розівки автомобіль батьків розстріляли коло Пологів, потрощили лобове скло та саму машину. При цьому куля поцілила у батьків паспорт і документи. Рідні змушені були повертатись у Запоріжжя.

В Ірини є малолітня дитина, якій у квітні буде чотири роки. За кілька тижнів до війни родина забрала її до Запоріжжя.