Прокуратура АРК розслідує кримінальне провадження щодо блогера через виправдовування агресії рф

Прокуратура АРК та Севастополя відкрила кримінальне провадження щодо блогера, який на своїх каналах поширює тези російської пропаганди для виправдання збройної агресії проти України.

Про це повідомляє пресслужба прокуратури.

Кримінальне провадження розпочато за ч. 2 ст. 436–2 (виправдовування, визнання правомірною, заперечення збройної агресії Російської Федерації проти України, глорифікація її учасників) та ч. 1 ст. 111–1 (колабораційна діяльність) КК України).

«Мешканець окупованого Криму поширює інформаційний контент, що спрямований на виправдання збройної агресії рф проти України. Крім того, блогер розміщує власні відео, у яких заявляє про підтримку військових дій держави-агресора та закликає до створення на тимчасово окупованих територіях адміністрацій, підконтрольних рф», — йдеться у повідомленні.

Досудове розслідування буде здійснюватися СУ ГУ СБ України в АР Крим.

За даними Центру журналістських розслідувань, мова йде про Онуфрієнка Михайла Борисовича. Чоловік 1965 року народження, раніше мешкав у Харкові.

Діючий співзасновник та член ради ГО «Велика Русь-Росія Україна Беларусь». Інший співзасновник організації — Юрій Апухтін, колаборант, обвинувачений у сепаратизмі координатор руху «Юго-Восток». У грудні 2017 року Апухтін пішов на обмін утримуваними особами.

У відеоматеріалах Онуфрієнко називає українських військових ворожою силою, Революцію Гідності — «держпереворотом», війну росії проти України вважає «визвольною від фашистів».

Роботу на російську пропаганду почав у 2014 році. Неодноразово порушував порядок в’їзду/виїзду на тимчасово окуповану територію України.

***

О 4 годині ранку 24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився.

Російські окупанти вчиняють сотні воєнних злочинів та злочинів проти людяності на території України. Це убивство цивільного населення, обстріли житлових кварталів та об’єктів невійськової інфраструктури, віроломство, мародерство, які є порушеннями Міжнародного гуманітарного права і Римського статуту Міжнародного кримінального суду.