Студенти з Донеччини, яких РФ відправила воювати проти України, здалися в полон

Росія відправила на війну проти України студентів із Донецької області, переважна більшість з них жителі тимчасово окупованих Макіївки і Єнакієвого. Їм від 19 до 20 років, і аби не воювати, вони здалися в полон Збройним силам України.

Про це дев’ять студентів розповіли на брифінгу.

Студенти Донецького національного технічного університету, Академії управління, технічного коледжу вважають себе громадянами України. Усі думали, що їдуть на російські полігони на «курс молодого бійця».

Полонені розповіли, що коли їх зібрали і везли потягом нібито на навчання, то їм видали лише по автомату і штик-ножу. Багато автоматів мали маркування СРСР. Каски, які їм видали, за словами хлопців були ще «з часів другої світової».

Коли студенти їхали у потязі, то їх було по 11-12 людей у купе, на таку групу їм нібито видавали 1 сухпайок на добу.

За словами студентів, їх привезли у село Веселе у Харківській області, і нібито тільки тоді вони зрозуміли, де вони.

У селі Веселому вони мусили копати опорні пункти для блокпостів на виїзді з села і перевіряти всі машини, які їдуть у село і з села.

Полонені запевняють, що ніхто з них «ні разу не стріляв і не мародерив».

Вони також кажуть, що самі здалися в полон, коли почули, що йде наступ ЗСУ.

О 4 годині ранку 24 лютого 2022 року  президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу – захопити Київ за два-три дні – провалився.

Російські окупанти вчиняють сотні воєнних злочинів та злочинів проти людяності на території України. Це убивство цивільного населення, обстріли житлових кварталів та об’єктів невійськової інфраструктури, віроломство, мародерство, які є порушеннями Міжнародного гуманітарного права і Римського статуту Міжнародного кримінального суду.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках: 

YouTube: https://bit.ly/3vdHSJm

Facebook: https://www.facebook.com/investigator.org.ua/

Telegram: https://t.me/investigatorua

Twitter: https://twitter.com/InvestigatorUa