Суд РФ засудив двох кримських татар до 17 і 13 років колонії суворого режиму

Південний окружний військовий суд у Ростові призначив політичним ув’язненим із Криму, Тимуру Ялкабову та Ленуру Сейдаметову, 17 і 13 років позбавлення волі у колонії суворого режиму.

Про це інформує Кримська солідарність.

Справу розглядала колегія із трьох суддів: Роман Сапрунов, Різван Зубаїров, Сергій Гришин.

«Я, і мої співвітчизники, як у минулому, так і теперішньому, ніколи не погодимося з такою реальністю. І ми не зламаємось, нас можна посадити у в’язницю, вбити, але неможливо зломити наш дух, неможливо підкорити. І нас анітрохи не засмучують дії тих, хто чинить беззаконня», — заявив у своєму останньому слові Ленур Сейдаметов.

У ході дебатів захист вимагав негайно скасувати запобіжний захід і звільнити політичних ув’язнених у будівлі суду.

Співробітники ДПС, які приїхали до будівлі суду, вимагали документи на авто у слухачів, що зібралися, і переписали номери транспортних засобів. Крім того, поліцейські безпідставно вимагали від тих, хто зібрався, не викладати фото- та відеоматеріали, зняті біля суду, в інтернет. Прохання послатись на законодавство правоохоронці проігнорували.

Згідно з обвинувальним висновком, чоловіки нібито проводили конспіративні збори «Хізб ут-Тахрір», забороненої в РФ, в одному з домоволодінь у Сімферополі.

Крім того, сторона захисту впізнала чоловіка, який вів бесіди з підсудними в цьому житлі, як Аднана Масрі. Захист не виключає, що йдеться про одну й ту саму людину, яка раніше виступала прихованим свідком у багатьох кримінальних справах проти кримських мусульман.

Також обвинувальні показання проти кримських татар дали два секретні свідки під псевдонімами «Кабіров» та «Кадиров». Свідки не змогли докладно повідомити суд, за яких обставин, коли і де вони познайомилися з підсудними.

Адвокат Сафіє Шабанова вважає, що це один із агентів ФСБ, знаючи про релігійні погляди Ялкабова та Сейдаметова, спеціально змусив підсудних прийти на бесіду до квартири, обладнаної звукозаписними пристроями, без їхнього відома. На цьому доказі будується кримінальна справа.

Адвокат Рефат Юнус пояснював у суді позицію захисту: на відеозаписі видно, що Ленур Сейдаметов збентежений тривалою розмовою і робив усілякі спроби залишити місце зустрічі.

Тимур Ялкабов до арешту разом із дружиною випікав на продаж торти. Ленур Сейдаметов на арешт надавав послуги вантажника.

Як повідомлялось, 17 лютого 2021 року в окупованому Криму співробітники ФСБ провели обшуки в будинках кримських мусульман: Тимура Ялкабова та Ленура Сейдаметова (Сімферополь), Азамата Еюпова (Білогірськ), Ернеста Ібрагімова та Олега Федорова (Бахчисарай), Яшара Шихаметова (село Орлине, Севастополь), Абдулоборі Махамадамінова (село Завітне, Совєтський район). Усіх, крім Абдулоборі Махамадамінова затримали. Їх обвинуватили за ст.205.5 КК РФ (Організація діяльності терористичної організації та участь у діяльності такої організації). 18 травня «суди» у Криму заарештували затриманих.

Нагадаємо:

  • Південний окружний військовий суд Ростова-на-Дону засудив п’ятьох фігурантів другої сімферопольської групи сфальсифікованої ФСБ «справи кримських мусульман», активістів громадського об’єднання «Кримська солідарність» Акіма Бекірова, Сейтвелі Сейтабдієва, Ескендера Сулейманова, Рустем Сейтхалілов та Асана Янікова до позбавлення волі на строк від 14 до 15 років у колонії суворого режиму.