В Мелітополі російські озброєні окупанти викрали видавця Михайла Кумока та 3 журналістів прямо з дому

У Мелітополі окупанти викрали журналістів, їхнє місцезнаходження невідоме. Озброєні люди забрали вранці з дому співробітників медіахолдингу «Мелітопольські відомості» Юлію Ольховську, Любов Чайку, видавця Михайла Кумока та випускову редакторку Євгенію Борян. Михайло Кумок також є співзасновником ГО «Інформаційний прес-центр», медіапроектом якого є Центр журналістських розслідувань.

Про це повідомила донька Михайла Кумока Тетяна Кумок.

«Додому до журналістів Юлії Ольховської та Любові Чайки, видавця Михайла Кумока, випускового редактора газети «Мелитопольские ведомости» Євгенії Борян прийшли озброєні люди, забрали їх і відвезли невідомому напрямку. Ймовірно, окупанти намагаються домогтися співпраці. Поки що ніхто з викрадених на зв’язок не виходив. Немає жодного зв’язку з мамою. Під будинком батьків стоїть машина окупантів», — написала Тетяна.

Сайт видання «Мелітопольські відомості» наразі не працює. Перед відключенням там з’явилося повідомлення про викрадення журналістів.

«З початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну редакція «МВ» постійно була на зв’язку з читачами, висвітлюючи події, що відбувалися у Мелітополі та регіоні, займаючи проукраїнську позицію. При засиллі ворожої пропаганди, яку активно насаджували окупанти з моменту появи в місті, було очікувано, що на журналістів та співробітників чинитимуть тиск. І сьогодні це сталося.

Закликаємо керівництво міста та країни, колег із української та світової преси виступити на захист мелітопольських представників преси», — йдеться у у останньому повідомленні редакції видання «МВ-холдинг».

З початку вторгнення Росії в Україну 24 лютого 2022 року Інститут масової інформації нарахував понад 50 воєнних злочинів, скоєних російськими військовими щодо журналістів та медіа. Зокрема, це вбивства та обстріл українських та іноземних журналістів, припинення мовлення і захоплення майна телерадіоорганізацій та діяльності інших медіа.

***

О 4 годині ранку 24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився.

Російські окупанти вчиняють сотні воєнних злочинів та злочинів проти людяності на території України. Це убивство цивільного населення, обстріли житлових кварталів та об’єктів невійськової інфраструктури, віроломство, мародерство, які є порушеннями Міжнародного гуманітарного права і Римського статуту Міжнародного кримінального суду.