Журналістка hromadske Вікторія Рощина ймовірно в полоні ФСБ

Журналістка hromadske Вікторія Рощина перестала виходити на зв’язок 12 березня. У редакції видання є підстави вважати, що вона може перебувати у полоні російських окупантів. 

«У ці дні журналістка готувала матеріали про воєнні дії в Запорізькій та Донецькій областях. Вона планувала поїхати аж до Маріуполя, аби розповісти про те, що насправді відбувається у місті, яке понад два тижні щодня обстрілюють російські війська», – повідомляє hromadske.

11 березня ввечері Вікторія Рощина, ймовірно, була в дорозі із Запоріжжя в Маріуполь і мала поганий зв’язок.

12 березня, за інформацією свідків, журналістка перебувала в тимчасово окупованому Бердянську.

«16 березня ми дізналися, що напередодні (ймовірно 15 березня) Вікторію Рощину затримала ФСБ рф. Нині про її місцеперебування нічого невідомо», – повідомили в редакції.

Керівництво видання заявило, що докладало всіх зусиль, аби звільнити журналістку в непублічний спосіб. Але це виявилось безрезультатним.

«Закликаємо українську та міжнародну спільноту долучитись інформаційно та діями до звільнення журналістки hromadske Вікторії Рощиної», – звернулась редакція Громадського.

О 4 годині ранку 24 лютого 2022 року  президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу – захопити Київ за два-три дні  провалився.

Російські окупанти вчиняють сотні воєнних злочинів та злочинів проти людяності на території України. Це убивство цивільного населення, обстріли житлових кварталів та об’єктів невійськової інфраструктури, віроломство, мародерство, які є порушеннями Міжнародного гуманітарного права і Римського статуту Міжнародного кримінального суду.