Медведчук ховався 48 днів і був затриманий при спробі перетнути кордон – Зеленський

Віктор Медведчук фото: СБУ

Служба безпеки України затримала народного депутата, голову політради партії «Опозиційна платформа – За життя», кума президента Росії Віктора Медведчука при спробі перетнути державний кордон України, перевдягнувшись у форму українських військових. 

Про це повідомив президент Володимир Зеленський.

«Символічно, що саме в День космонавтики був затриманий пан Медведчук. Він ховався 48 днів і ось нарешті вирішив спробувати втекти за межі нашої держави. Що ж, для цього «космонавта» – у поганому сенсі слова – не спрацювало знамените «Поехали!», – сказав Зеленський.

Він зазначив, що з боку Медведчука особливо цинічне використовувати військовий камуфляж.

Зеленський запропонував обміняти затриманого Віктора Медведчука на українців, які потрапили у російський полон.

«Намагався так замаскуватися. Ось такий вояка, ось такий патріот. Що ж, якщо Медведчук сам обрав для себе військову форму, він підпадає під правила воєнного часу. Пропоную РФ обміняти цього вашого хлопця на наших хлопців і дівчат, які зараз у російському полоні. Тож важливо, щоб наші правоохоронні органи і військові розглянули таку можливість», – сказав Зеленський.

Президент розповів, що з’являється все більше свідчень про російські злочини на окупованих територіях і запевнив, що Україна знайде усіх серійних ґвалтівників з російської глибинки.

«З’являється дедалі більше свідчень та інших офіційних даних слідства про жахливі злочини окупантів у тих районах, куди вони змогли, на жаль, зайти. Про нелюдську жорстокість російських військових щодо до жінок, до дітей. Про численні зґвалтування.

Не всі серійні ґвалтівники доходили до такого ступеня жорстокості, до якого дійшли російські солдати.

Безумовно, ми встановимо повну правду про всіх цих нелюдів. Скільки б часу та зусиль для цього не знадобилося, ми всіх знайдемо.

І хай Медведчук вам буде як показовий приклад. Навіть колишній олігарх не врятувався. Що вже говорити про набагато простіших злочинців із російської глибинки. Дістанемо кожного».

Співробітники СБУ спіймали народного депутата, голову політради партії «Опозиційна платформа – За життя», кума президента РФ Віктора Медведчука, який втік з-під домашнього арешту прямо перед, або зразу після вторгнення Росії в Україну. При цьому у Кремлі заявили, що інформацію про Медведчука треба ще перевіряти.

Як повідомлялось, 27 лютого Офіс генпрокурора України підтвердив інформацію, що голова політради «Опозиційна платформа – За життя» Віктор Медведчук втік з-під домашнього арешту перед чи зразу після того, як Росія 24 лютого розпочала повномасштабну війну в Україні.

2 листопада Віктору Медведчуку змінили запобіжний захід із домашнього арешту на особисте зобов’язання у першій справі про держзраду та замах на розграбування національних ресурсів у Криму. За другою справою Медведчук залишається під домашнім арештом. У справі про сприяння діяльності терористичної організації у зв’язку з причетністю до постачання вугілля з окупованого Донбасу Медведчук залишався під домашнім арештом.

Нагадаємо:

  • 20 серпня 2021 року було завершено розслідування справи за підозрою Віктора Медведчука та Тараса Козака у державній зраді та розкраданні національних цінностей. З цього дня матеріали провадження відкриті для сторони захисту.
  • 9 липня 2021 року Печерський районний суд Києва продовжив до 7 вересня запобіжний захід у вигляді домашнього арешту Віктору Медведчуку.
  • Також Медведчука підозрюють у державній зраді (передача агресору секретної інформації про військовий підрозділ ЗСУ).
  • 11 травня 2021 року Генпрокурор Ірина Венедіктова підписала повідомлення про підозру у державній зраді та замаху на розграбування національних ресурсів у Криму народним депутатам від ОПЗЖ Віктору Медведчуку і Тарасу Козаку. Слідство вважає, що Медведчук, зокрема, домовлявся з державою-агресором РФ про перереєстрацію родовища «Глибока» на прикерченському шельфі в Чорному морі, що належить Україні. Детальніше читайте в матеріалі Центру журналістських розслідувань «Ліцензія на зраду: як Медведчук завдяки ВЕЗ «Крим» здав росіянам нафтове родовище».