Окупанти в Криму “засудили” ексзаступника постпреда президента України в АРК до 8 років колонії

Так званий «Київський районний суд» Сімферополя заочно виніс вирок колишньому першому заступнику постійного представника президента в АРК Ізету Гданову за звинуваченням у причетності до батальйону ім. Н. Челебіджіхана.

Про це повідомляють кримські пропагандистські інформаційні ресурси з посиланням на «Управління ФСБ по Криму та Севастополю».

Згідно матеріалів обвинувачення, у 2015 році Гданов нібито вступив до кримсько-татарського добровольчого батальйону імені Номана Челебіджихана, де обіймав посаду заступника керівника з виховної роботи та зв’язків із громадськістю.

Справу розглядала «суддя» Ольга Кузнєцова.

За даними Кримської правозахисної групи, ця «суддя» вже ухвалювала 3 вироки за аналогічним звинуваченням (2 заочні позбавлення свободи й 1 реальне). Крім того, вона ухвалювала 29 рішень про тримання під вартою у справах «кримських мусульман» й «українських диверсантів». Також Ольга Кузнецова відмовилася проводити перевірку за фактом загибелі ветерана кримськотатарського національного руху Веджіє Кашка, оголосивши, що Кашка «була старенькою і від цього померла».

Як повідомлялося, окупаційні силовики 18 листопада 2021 року прийшли з обшуком до батьківського будинку в Криму Ізета Гданова.

Батальйон імені Номана Челебіджихана у 2015 році створив власник телеканалу ATR Ленур Іслямов. Він та представники Меджлісу кримськотатарського народу добивались створення цього підрозділу у складі Збройних сил України, однак прохання не було задоволене. Натомість міністерством юстиції України було зареєстроване Громадське формування з охорони громадського порядку та/або державного кордону «Аскер», яке й діє на адмінмежі з тимчасово окупованим Кримом.

Нагадаємо:

  • 24 березня «Красногвардійський районний суд» в окупованому Криму оштрафував затриманого після обшуку в Криму голову ЦВК Курултаю кримськотатарського народу Заїра Смедляєва на 40 тисяч рублів за обвинуваченням у «дискредитації російської армії» у війні Росії проти України, а також заарештував на дві доби.