Прокурор Міжнародного кримінального суду Карім Хан відвідав Бучу

Прокурор Міжнародного кримінального суду Карім Хан 13 квітня відвідав місто Буча, де через військову агресію Росіі загинули кілька сотень мирних жителів.

Про це повідомляє Офіс генпрокурора.

«Україна є місцем злочину. Ми тут, тому що маємо розумні підстави вважати, що (у Бучі – ред.) вчинялися злочини, які підпадають під юрисдикцію МКС. Ми повинні пробити туман війни, щоб дістатися істини», – сказав Хан.

Карім Хан разом з генеральною прокуроркою України Венедіктова відвідали місце зберігання розстріляних військовими РФ автівок, на яких люди намагалися втекти від війни та одну із катівень, де до смерті замордували сімох українців.

Генпрокурор поінформувала, що у другому великому похованні, як і в попередньому, більшість з 15 жертв, яких вже оглянули, мають вогнепальні та осколкові поранення.

«Тут на кожному кроці жахливі докази звірств армії РФ на території України, і ми об‘єднуємо зусилля з Офісом прокурора МКС, щоб розслідувати кожен воєнний злочин на нашій землі» – підкреслила Венедіктова.

Вона також додала, що невдовзі Офіс прокурора Міжнародного кримінального суду приєднається до роботи спільної слідчої групи, яку Україна, Литва та Польща створили на платформі Євроюсту.

«Дуже важливо, що Прокурор МКС Хан бачить наслідки та свідчення цих жахливих злочинів РФ на власні очі та щирий у своєму прагненні невтомно працювати заради верховенства права та справедливості для жертв та потерпілих», – наголосила Генпрокурор.

О 4 годині ранку 24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках:

YouTubeFacebook, TelegramTwitter