СБУ затримала Медведчука

Співробітники СБУ затримали народного депутата, голову політради партії «Опозиційна платформа – За життя», кума президента Росії Віктора Медведчука. Він зник напередодні повномаштабного вторгнення Росії з-під домашнього арешту. 

Про це повідомив президенти України Володимир Зеленський у Facebook.

«Проведено спецоперацію завдяки СБУ. Молодці! Деталі згодом», – написав глава держави.

Він також опублікував фото Медведчука в кайданках, який був одягнутий в українську військову камуфляжну форму – так званий «піксель».

Про затримання Медведчука повідомила і Служба безпеки України.

«Ти можеш бути проросійським політиком і роками працювати на державу-агресора. Ти можеш ховатися від правосуддя останнім часом. Можеш навіть одягнути українську військову форму для маскування… Але чи допоможе тобі це втекти від покарання? Аж ніяк! Кайдани чекають на тебе. І на таких же зрадників України, як ти! Проросійські запроданці та агенти спецслужб рф, запам’ятайте – у ваших злочинів немає жодного строку давності. Та схованок, де б ми вас не знайшли!», – заявили у спецслужбі.

«Дякую усім співробітникам СБУ, зокрема, слідчим і контррозвідникам української спецслужби, які, виконуючи доручення президента України Володимира Зеленського, довели свій професіоналізм і провели цю блискавичну та небезпечну багаторівневу спецоперацію із затримання поки що народного депутата Медведчука. Жоден зрадник не уникне покарання і буде відповідати за Законом України. За всією строгістю, за всі злочини сьогодення, до яких призвели його особисті дії в тому числі», – зазначив голова СБУ Іван Баканов.

Як повідомляє Інтерфакс, прес-секретар президента РФ Дмитро Пєсков заявив, що інформація про затримання українськими спецслужбами Віктора Медвечука потребує перевірки.

«По Медведчуку бачив. Я нічого не можу сказати, як це відповідає дійсності. Щось говорити було б неправильно без жодних підтверджень. Все-таки така кількість фейків зараз йде з України, така кількість фейків професійно чи непрофесійно генерується в Україні за допомогою різних помічників з міжнародних піар-агентств, у тому числі, що брати це за істину в першій інстанції було б неправильним. Наразі все потрібно перевіряти», – сказав Пєсков журналістам.

Як повідомлялось, 27 лютого Офіс генпрокурора України підтвердив інформацію, що голова політради «Опозиційна платформа – За життя» Віктор Медведчук втік з-під домашнього арешту перед чи зразу після того, як Росія 24 лютого розпочала повномасштабну війну в Україні.

2 листопада Віктору Медведчуку змінили запобіжний захід із домашнього арешту на особисте зобов’язання у першій справі про держзраду та замах на розграбування національних ресурсів у Криму. За другою справою Медведчук залишається під домашнім арештом. У справі про сприяння діяльності терористичної організації у зв’язку з причетністю до постачання вугілля з окупованого Донбасу Медведчук залишався під домашнім арештом.

Нагадаємо:

  • 20 серпня 2021 року було завершено розслідування справи за підозрою Віктора Медведчука та Тараса Козака у державній зраді та розкраданні національних цінностей. З цього дня матеріали провадження відкриті для сторони захисту.
  • 9 липня 2021 року Печерський районний суд Києва продовжив до 7 вересня запобіжний захід у вигляді домашнього арешту Віктору Медведчуку.
  • Також Медведчука підозрюють у державній зраді (передача агресору секретної інформації про військовий підрозділ ЗСУ).
  • 11 травня 2021 року Генпрокурор Ірина Венедіктова підписала повідомлення про підозру у державній зраді та замаху на розграбування національних ресурсів у Криму народним депутатам від ОПЗЖ Віктору Медведчуку і Тарасу Козаку. Слідство вважає, що Медведчук, зокрема, домовлявся з державою-агресором РФ про перереєстрацію родовища «Глибока» на прикерченському шельфі в Чорному морі, що належить Україні. Детальніше читайте в матеріалі Центру журналістських розслідувань «Ліцензія на зраду: як Медведчук завдяки ВЕЗ «Крим» здав росіянам нафтове родовище».