Сервера Мустафаєва та інших фігурантів другої бахчисарайської «справи кримських мусульман» етапують у колонії

Фігурантів сфабрикованої в окупованому Криму ФСБ другої бахчисарайської «справи кримських мусульман» вивезли з Новочеркаського СІЗО для розподілу по колоніях суворого режиму до РФ.

Про це у листі до дружини написав один з фігурантів, кримськотатарський активіст, екскоординатор громадського об’єднання «Кримська солідарність» Сервер Мустафаєв, повідомляє рух “Кримська солідарність“.

Він повідомив, що 23 квітня його та інших фігурантів «другої Бахчисарайської групи» етапували із СІЗО-3 Новочеркаська до слідчого ізолятора №5 Ростова-на-Дону, звідки їх вже розподілятимуть. по колоніям. Учасників «Білогірської групи» Хізб-ут-Тахрір, за його словами, відправили «в московському напрямку».

«Скажу чесно, внутрішнє відчуття, що ми (всі 7 осіб) їдемо до Криму додому з якоїсь дальньої поїздки. Закликаю всіх не впадати у відчай, а посилити свої прагнення в молитвах, твердо вірити, що добрий результат дуже близький», — припустив у листі Мустафаєв.

11 жовтня 2017 року в Бахчисараї у шістьох кримських татар: Сейрана Салієва, Марлена Асанова, Тимура Ібрагімова, Сервера Зекер’яєва, Мемета Белялова та Ернеса Аметова пройшли обшуки в будинках, після чого вони були заарештовані у справі «Хізбут». 16 вересня 2020 року у Південному окружному військовому суді у Ростові-на-Дону кримських мусульман засудили до термінів від 13 до 19 років позбавлення волі. Ернеса Аметова виправдали та звільнили у залі суду. 14 березня 2022 року апеляційний суд затвердив обвинувальний вирок та скасував виправдувальне рішення Ернесу Аметову.

Нагадаємо:

  • 11 жовтня 2017 року в Бахчисараї співробітники ФСБ провели обшуки в будинках кримських татар. В результаті було затримано шістьох кримчан: Сервер Зекірьяєв, Сейран Салієв, Марлен Асанов, Тимур Ібрагімов, Мемет Бєлялов і Ернес Аметов. Прес-служба ФСБ заявила про те, що в Криму нібито «припинили діяльність осередку послідовників «Хізб ут-Тахрір» і назвала обшуки в Бахчисараї слідчими діями. «Київський районний суд» Сімферополя заарештував затриманих кримських татар.
  • 21 травня 2018 року російські силовики провели обшуки в Бахчисараї у координатора об’єднання «Кримська солідарність» Сервера Мустафаєва і в селі Долинне Бахчисарайського району у Едема Смаїлова. Активістів затримали за підозрою в нібито причетності до організації «Хізб ут-Тахрір», забороненої в РФ. 22 травня «Київський районний суд» Сімферполя заарештував Мустафаєва і Смаїлова. 6 лютого «суд» продовжив їм арешт до 9 квітня.
  • В кінці лютого в Криму ФСБ обвинуватила вісьмох фігурантів другої бахчисарайської «справи Хізб ут-Тахрір» в підготовці до насильницького захоплення влади на додаток до раніше пред’явленого обвинувачення у створенні та участі в терористичній організації. 5 березня слідство ФСБ посилило обвинувачення Мемету Бєлялову і Тимуру Ібрагімову, перекваліфікувавши його з «участі в діяльності в терористичній організації» на «організацію діяльності».
  • 12 вересня з Криму в російський Ростов-на-Дону етапували фігурантів другої бахчисарайської «справи Хізб ут-Тахрір» Сервера Зекірьяєва, Сейрана Салієва, Марлена Асанова, Тимура Ібрагімова, Мемета Бєлялова, Ернеса Аметова, Едема Смаїлова і Сервера Мустафаєва для участі в засіданні Північно-Кавказького окружного військового суду (зараз Південний окружний військовий суд – ред.).