Смоленська катастрофа: слідство встановило причетність Росії

Президент РФ Володимир Путін та міністр оборони РФ Сергій Шойгу на місці катастрофи Фото: WIKIMEDIA

Головною причиною авіакатастрофи літака експрезидента Польщі Леха Качинського у квітні 2010 року був вибух у лівому крилі повітряного судна, викликаний зовнішнім втручанням. Російська Федерація причетна до трагедії. 

Про це заявив на пресконференції в понеділок голова підкомісії з розслідування Смоленської катастрофи, ексміністр національної оборони РП Антоній Мацеревич, передає “Укрінформ”.

“Причиною катастрофи 10 квітня 2010 року над Смоленськом став акт незаконного впливу російської сторони на літак Ту-154М делегації президента Польщі”,- сказав Мацеревич.

За його словами, підкомітет точно визначив місце, час і звук вибуху, який зруйнував крило і спричинив катастрофу. Його продовженням став черговий вибух у центральному крилі, на кілька метрів над землею, який знищив весь літак і призвів до смерті польської делегації з 96 людей – Качинського та інших високопосадовців.

Крім того, на 190 елементах літака Ту-154М виявили сліди вибухівки. Деякі сліди вибухівки перебували в місцях, які недоступні пасажирам або екіпажу. Згідно висновків підкомітету, використовувалися термобаричні заряди.

Лабораторні дослідження показали наявність на уламках літака вибухових речовин, таких як пентрит, тротил, гексоген та нітрогліцерин.

“У підкомісії є показання свідків, які перебували 10 квітня 2010 року в Смоленську, переважно росіян. Багато з них почули вибух до того, як літак впав на землю”, – додав Мацеревич.

Він також повідомив, що самому вибуху передували дві операції з дезінформаціїз боку Росії:

“Внесення хаосу серед польотних диспетчерів Російської Федерації та утруднення вильоту польського екіпажу до запасного аеропорту у Вітебську. В останню хвилину відбулося переобладнання резервних аеропортів з Вітебська до Домодєдово та Шеремєтьєво, зроблене росіянами та приховане від польських пілотів”.

Нагадаємо, що Смоленська катастрофа сталася 10 квітня 2010 року. Польські високопосадовці летіли на жалобні заходи з нагоди річниці розстрілу польських офіцерів у Катинському лісі.