Суд РФ розпочав розгляд другої севастопольської “справи Хізб ут-Тахрір”

У суді Ростова-на-Дону розпочався судовий розгляд “справи” другої “севастопольскої групи” кримських татар. Чотирьом з п’яти раніше затриманим кримчанам висунуто обвинувачення у нібито “терористичній діяльності”.

про це повідомляє рух “Кримська солідарність“.

кримчан звинувачено за статтею 30 ч. 1  КК РФ “Приготування до злочину та замах на злочин”, статтею 278 “Насильницьке захоплення влади або насильницьке утримання влади” та статтею 205.5 ч. 2 “Участь у діяльності терористичної організації”.

Слідство стверджує, що “не пізніше 31 грудня 2018 року підсудні зробили приготування до повалення влади, але злочин не вдалося довести до кінця через припинення їх діяльності”.

Підсудні вину не визнають, заявляючи, що не займалися терористичною діяльністю. Крім цього, Рустем Мурасов повідомив, що література, нібито вилучена у нього під час обшуку, йому не належить. Більше того, розповів він, до нього в СІЗО, за відсутності адвоката, приходив слідчий із пропозицією співпрацювати та давати свідчення на користь звинувачення.

У своїх звинуваченнях співробітники ФСБ посилаються на “халакати” (релігійні уроки), під час яких за обвинуваченими велося стеження.

Нагадаємо:

  • 17 серпня 2021 року в окупованому Криму і Севастополі російські силовики провели масові обшуки в будинках кримських татар. Затримано п’ять активістів. У Нахімовському районі Севастополя співробітники ФСБ відвезли активістів Рустема Мурасова і Рустема Таїрова, в Балаклавському районі Севастополя – Джеббара Бекірова, в Бахчисарайському районі Криму – активістів Заура Абдуллаєва, в Сімферопольському районі Криму – Раіфа Февзієва.