“Суд” у Криму виніс заочно “вирок” Мустафі Джемілєву та звільнив від покарання “за амністією”

Лідер кримськотатарського народу Мустафа Джемілєв Фото: Reuters

«Армянський міський суд» окупованого Криму заочно “виніс вирок” народному депутату України, національному лідеру кримськотатарського народу Мустафі Джемільову. “Суд” визнав його “винним” у нібито «незаконний перетин держкордону РФ» 3 травня 2014 року та призначив “покарання” у вигляді двох років позбавлення волі умовно зі звільненням від покарання «за амністією у зв’язку з 70-річчям перемоги у Великій вітчизняній війні».

Про це повідомив адвокат Микола Полозов у Facebook.

«Сьогодні «міський суд» Армянська оголосив вирок у справі проти Мустафи Джемілєва. Раніше захист неодноразово вказував на те, що фактично справа щодо всіх пунктів обвинувачення розвалилася ще під час судового слідства. Що знайшло підтвердження у вироку. «Суд» відмовився задовольнити вимоги державного обвинувача», – написав Полозов.

За його словами, за звинуваченням у недбалому зберіганні зброї, що спричинило тяжкі наслідки (ст. 224 КК РФ) «суд» призначив Джемілєву 20 тисяч рублів штрафу і звільнив його від покарання у зв’язку із закінченням термінів давності притягнення до кримінальної відповідальності.

Також за звинуваченням у незаконному зберіганні боєприпасів (ч. 1 ст. 222 КК РФ) суд призначив Джемілєву один рік позбавлення волі, 15 тисяч рублів штрафу і звільнив від покарання у зв’язку зі закінченням термінів давності притягнення до кримінальної відповідальності.

«За обвинуваченням у незаконному перетині кордону РФ особою, якій свідомо було відомо про заборону в’їзду до РФ, вчинене групою осіб за попередньою змовою (ч. 3 ст. 322 КК РФ) – 2 роки позбавлення волі умовно зі звільненням від покарання за амністією у зв’язку з 70-річчям перемоги у ВВВ. Таким чином, Мустафу Джемілєва було визнано винним, але звільнено від покарання з нереабілітуючих підстав», – зазначив адвокат.

Він додав, що сторона захисту в дебатах вимагала повного виправдання Джемілєва за всіма пунктами звинувачення.

«У зв’язку з цим вирок «міського суду» м. Армянськ буде оскаржено в апеляційному порядку у встановлений законом 10-ти денний термін», – повідомив Полозов.

Як повідомлялось, 18 квітня на засіданні «Армянського міського суду» «прокурор» запросив для Мустафи Джемілєва покарання у вигляді трьох років позбавлення волі у колонії-поселенні.

Нагадаємо:

  • 9 квітня 2014 року російська влада заборонила лідеру кримськотатарського народу Мустафі Джемілєву в’їжджати в Росію, включаючи окупований Крим.
  • 13 квітня 2020 року російські слідчі в Криму пред’явили обвинувачення Мустафі Джемілєва за трьома статтями в рамках попереднього слідства: за ч.3 ст. 322 КК РФ (незаконний перетин державного кордону РФ), по ч.1 ст. 222 КК РФ (незаконне придбання, передача, збут, зберігання, перевезення або носіння зброї, його основних частин, боєприпасів) і за ч. 1 ст 224 КК РФ (недбале зберігання вогнепальної зброї, яка створила умови для його використання іншою особою, якщо це спричинило смерть людини або інші тяжкі наслідки). Перша стаття стосується подій 3 травня 2014 року, коли Джемілєв намагався потрапити в окупований Крим через пункт пропуску «Каланчак» на адмінкордоні з Херсонською областю. Тоді його не пропустили і він був змушений повернутися в Київ. Друга і третя статті мають відношення до справи сина Мустафи Джемілєва Хайсера, який в травні 2013 року у дворі свого будинку в Бахчисараї, випадково вистріливши з батьківської рушниці, вбив знайомого сім’ї. Спочатку суд у цій справі проходив на території України, проте після окупації Криму його перенесли в російський Краснодар.