У Петербурзі суд заарештував художницю, яка міняла цінники у магазині на заклики до миру

Російську художницю і музикантку Олександру Сколиченко звинувачують у “публічному поширенні неправдивої інформації про Збройні сили РФ з мотивів політичної ненависті”. Вона міняла цінники на товарах у магазині Пітербурга на заклики до припинення війни в України.  Суд заарештував художницю до 31 травня. 

Про це повідомляє видання “Фонтанка“.

Рішення про арешт Олександри Сколиченко було ухвалено Василеостровським районним судом 13 квітня. Засідання відбулося в закритому режимі. Суддя Олена Леонова заборонила також фото- і відеозйомку.

Обвинувачення мотивувало вимогу арешту художниці «тяжкістю злочину, створенням напруженості в суспільстві, наявністю у Олександри Сколиченко  друзів в Україні, відмовою розблокувати телефон, а також тим, що вона може втекти від правосуддя».

Як пояснив адвокат Сколиченко Дмитро Герасимов, у попередніх матеріалах справи немає ані фотографій, ані цитат із листівок, які вона розміщувала замість цінників у магазині. Звучало лише слово «Маріуполь». Про заміну цінників поліції та адміністрації магазину за його словами, повідомила пильна покупниця 31 березня.

Олександра Сколиченко була затримана російськими силовиками 11 квітня Вона не заперечує, що замінила цінники в магазині на Василівському острові, але провину у розповсюдженні фейків заперечує, оскільки вважала інформацію достовірною.

Напередодні, 12 квітня Невський суд Петербурга оштрафував на 30 тисяч рублів росіянку Тетяну Попову за “дискредитацію російських військових” через те, що вона розвішувала в магазині дитячі іграшки, до яких було прикріплено жовті стікери з червоними антивоєнними написами.