В рф політв’язня Дмитра Штиблікова засудили на 19,5 років колонії за новим обвинуваченням

Дмитро Штибліков

Південний окружний воєнний суд Ростова-на-Дону виніс новий вирок українському політв’язню Дмитру Штиблікову – 19 років і 6 місяців позбавлення волі у виправній колонії суворого режиму та обмеження волі на один рік після відбуття покарання. Його визнано винним у нібито “державній зраді”.

Про це повідомила Уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова.

“Ця справа була заздалегідь сфальшована. Спочатку в листопаді 2016 року тортурами та тиском вибили покази, а далі, не маючи жодного доказу, всі ті ж показання використали, щоб сфабрикувати нову “справу”, підло дочекавшись, поки за першою справою закінчиться термін позбавлення волі!” – написала Денісова.

У 2017 році Дмитра Штиблікова  так званий “Севастопольський міський суд” засудив до п’яти років колонії суворого режиму та штрафу в розмірі 200 тисяч російських рублів за ст. 222.1   – “незаконне придбання, передання, збут, зберігання, перевезення або носіння вибухових речовин або вибухових пристроїв” та ст. 281 – “підготовка диверсії”.
Новий термін покарання для політв’язна суд обрахував з 9 листопада 2016 року, і наразі Штибліков повинен безпідставно провести в російському ув’язненні ще 14 років, зазначила Денісова.

Омбудсман закликала Комісію ООН з розслідування порушень прав людини під час військового вторгнення Росії в Україну врахувати ці факти злочину геноциду РФ стосовно народу України.

Нагадаємо, Дмитро Штибліков – фігурант так званої «справи кримських диверсантів».

Він колишній військовий, у 2004 році був звільнений в запас з лав Збройних сил України і до 2014 року працював в Севастополі аналітиком в неурядовій організації Центр сприяння вивченню геополітичних проблем і євроатлантичного співробітництва Чорноморського регіону «Номос», що припинив діяльність після окупації Криму

Дмитра Штиблікова, Олексія Бессарабова і Володимира Дудку затримали співробітники ФСБ в Севастополі 9 листопада 2016 року як так званих «членів диверсійно-терористичної групи Головного управління розвідки Міністерства оборони України».

18 травня 2017 року Дмитро Штибліков уклав досудову угоду зі слідством і визнав свою провину. Жодного з незалежних адвокатів до нього не допустили.

Правозахисники зафіксували дуже багато фактів порушення прав затриманих ФСБ в окупованому Криму так званих «українських диверсантів», включаючи фальсифікацію доказів і показань свідків, застосування тортур і психологічного тиску, а також позбавлення права на захист і справедливий суд, що дає підстави вважати їх політв’язнями.

В листопаді 2017 року «Севастопольський міський суд» засудив його 5 років колонії суворого режиму за звинуваченням в «підготовці диверсії» (стаття 281 КК РФ) і “незаконному придбанні та зберіганні боєприпасів і вибухових речовин» (стаття 222.1).