Відсторонений голова Конституційного суду Тупицький втік за кордон. ДБР розпочала розслідування

Державне бюро розслідувань розпочало досудове розслідування за фактом організації незаконного переправлення через кордон відстороненого голови Конституційного суду Олександра Тупицького.

Про це повідомили в ДБР.

«У ході досудового розслідування слідчі ДБР встановили, що він залишив межі України без проходження передбаченого законодавством прикордонного і митного контролю та без перевірки документів, які надають право на виїзд за кордон. Також не було з’ясовано наявність або відсутність підстав для тимчасового обмеження Тупицькому у праві виїзду за кордон», – повідомили в ДБР.

Розслідування розпочате за ч.2 ст.332 КК України (незаконне переправлення осіб через державний кордон України, що передбачає позбавлення волі на строк від 5 до 7 років).

За даними ДБР, встановлено, що Олександр Тупицький перебуває в Австрії, зокрема, у Відні, хоча, відповідно до інформації Державної прикордонної служби, «у законний спосіб він державний кордон України не перетинав».

Наприкінці березня «Схеми» повідомляли, що 17 березня дружина судді Ольга Тупицька разом з двома дітьми перетнула кордон з Угорщиною на автомобілі BMW, зареєстрованому на неї.

При цьому сам відсторонений голова КСУ офіційно кордон не перетинав. Втім 24 березня був помічений, коли він виходив з готелю Stefanie у центрі Відня.

28 грудня 2020 року слідчі ДБР повідомили Тупицькому про підозру у вчиненні кримінальних правопорушень проти правосуддя, передбачених частиною 2 статті 384, статті 386 Кримінального кодексу України (завідомо неправдиві показання, поєднані зі штучним створенням доказів захисту, підкуп свідка з метою відмови від дачі показань). У травні 2021 обвинувальний акт направили до суду.