Двоє російських військових, які з «Градів» обстрілювали Харківщину, на суді визнали свою провину

В Полтаві розпочався суд над російськими військовими, які брали участь в артилерійських обстрілах житлових кварталів на Харківщині. Росіяни Олександр Бобикін та Олександр Іванов  визнали свою провину в порушенні звичаїв війни.

Трансляцію судового засідання веде Суспільне.

Обвинувачені: Олександр Бобикін — 26-річний рядовий, водій-заряджаючий бойової машини «Град»; Олександр Іванов — 23-річний єфрейтор, навідник бойової машини «Град».

Проходили службу у  200 окремій мотострілецькій Печенській Краснознамьонній, ордена Кутузова, арктичній бригаді. Це тактичне з’єднання Берегових військ ВМФ Російської Федерації в/ч 08275, що дислокується у селищах Печенга й Луостарі Мурманської області. Обидва не одружені та не мають дітей.

Згідно матеріалів справи, 24 лютого водій і навідник БМ-21 “Град” у складі 200-ї окремої мотострілецької бригади, обстрілювали з артилерії Харківщину з території Бєлгородської області Росії.

Окупанти зруйнували об’єкти інфраструктури й житлові будинки в Козачій Лопані Харківського району. Снарядами вони знищили навчальний заклад Дергачівської міської ради. Після цього перетнули кордон України та продовжили обстріли області.

Після розгрому російської військової колони Збройними силами України двох російських військових взяли в полон на території Харківської області. Іванов натрапив на українських військових уже 25 лютого, а Бобикін після поранень переховувався у ДОЦ «Сонячний» близько двох тижнів.

Російським військовим загрожує ув’язнення від восьми до 12 років.

О 4 годині ранку 24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках:

YouTubeFacebook, TelegramTwitter