Медведчук дав покази проти Порошенка про закупівлі вугілля в ОРДЛО та виведення нафтопроводу з держвласності

Народний депутат від ОПЗЖ та кум президента росіі Володимира Путіна – Віктор Медведчук заявив про причетність лідера партії «Європейська солідарність», п’ятого президента України Петра Порошенка до закупівлі вугілля в окупованих районах Донецької та Дуганськоі областей та виведення нафтопроводу «Самара-Західний напрямок» із державної власності.

Про це повідомили у Службі безпеки України.

СБУ публікує відео зізнань політика.

За даними слідства, затриманий за підозрою у держзраді Медведчук під час допиту розповів про схему виведення з державної власності частини магістрального нафтопродуктопроводу Самара — Західний напрямок для подальшого прокачування через нього дизельного палива.

Медведчук стверджує, що п’ятий президент України Петро Порошенко не лише звернувся до нього із проханням зв’язатися з керівництвом РФ, а й забезпечив ухвалення необхідних рішень у всіх українських інстанціях.

«Щоб цей трубопровід став приватною власністю, а за фактом — власністю самого Порошенка, необхідно було виконати низку дій… Суди, прокуратура, Антимонопольний комітет, Фонд держмайна — всі вони ухвалювали рішення, звичайно, необхідні для особистих інтересів президента Порошенка», — заявив Медведчук. .

Та додав, що питаннями трубопроводу займався на прохання експрезидента.

«За рік роботи трубопровід заробив для його власників удвічі більше коштів, ніж було вкладено у його викуп — до 42 млн доларів США. А з травня 2019 року, тобто після припинення повноважень Порошенка, прокачування дизеля через магістраль припинилося», — додав Медведчук.

Медведчук також повідомив деталі налагодження у 2014−2015 роках механізму закупівлі вугілля для потреб енергетики України з ОРДЛО.

Щодо колишньої голови НБУ Валерії Гонтаревої Медведчук сказав, нібито вона повинна була забезпечити безготівковий розрахунок схеми, але відмовилась це зробити. Через це гроші почали возити через лінію зіткнення готівкою.

Як повідомлялось, 27 лютого Офіс генпрокурора України підтвердив інформацію, що голова політради «Опозиційна платформа – За життя» Віктор Медведчук втік з-під домашнього арешту перед чи зразу після того, як Росія 24 лютого розпочала повномасштабну війну в Україні.

12 квітня співробітники СБУ спіймали народного депутата, голову політради партії «Опозиційна платформа – За життя», кума президента РФ Віктора Медведчука, який втік з-під домашнього арешту прямо перед, або зразу після вторгнення Росії в Україну. Він був затриманий, коли, замаскувавшись під українського військового, намагався втекти за кордон. Згодом голова СБУ Іван Баканов розповів деталі спецоперації із затримання нардепа-втікача. Він повідомив, що ФСБ РФ намагалась вивезти його спочатку до Придністров’я, а згодом – до Москви. СБУ затримала Медведчука по дорозі – на виїзді з Київської області.

2 листопада Віктору Медведчуку змінили запобіжний захід із домашнього арешту на особисте зобов’язання у першій справі про держзраду та замах на розграбування національних ресурсів у Криму. За другою справою Медведчук залишається під домашнім арештом. У справі про сприяння діяльності терористичної організації у зв’язку з причетністю до постачання вугілля з окупованого Донбасу Медведчук залишався під домашнім арештом.