Наступ з Криму. СБУ завершила досудове розслідування щодо російського генерала Ляміна 

Денис Лямін в Криму, 2021 р. Фото: "Артек"

Служба безпеки України завершила досудове розслідування щодо російського генерал-майора Дениса Ляміна, який 24 лютого керував військовим наступом на Україну з боку тимчасово окупованого Криму. Російському воєначальнику загрожує довічне ув’язнення. Хто він такий та що передувало наступу з території півострова? 

Росія планомірно перетворювала Крим на військову базу протягом останніх 8 років: стягнула туди зенітні та протикорабельні ракетні комплекси, “Іскандери”, “Гади” та інше озброєння, а також перемістила літаки і ракети, які здатні переносити ядерні боєприпаси. Разом з тим збільшила і присутність військових. Напередодні вторгнення чисельність особового складу в Криму сягала близько 32 тисяч військовослужбовців.

осійські намети та артилерія, полігон Опук, 15.02.2022.
Фото: Maxar Technologies

23 лютого окупанти зігнали до адміністративного кордону військову техніку, ввечері із заводу «Кримський титан» олігарха Дмитра Фірташа, розташованого з кримського боку лінії розмежування, було евакуйовано співробітників без пояснення причин. У той же час російські прикордонники обмежили перетин адмінмежі громадянам України, на півострів пропустили лише тих, хто має російський паспорт, а згодом – на пунктах пропуску вимкнули електропостачання.  

Рано-вранці 24 лютого колона російської техніки з Криму вирушила у бік Херсонщини.

Наступали з боку півострова 126 окрема Горлівська Червонопрапорна, ордену Суворова бригада берегової оборони – військова частина 12676, та 127 окрема розвідувальна бригада – військова частина 67606, які входять до складу 22-го армійського корпусу Чорноморського Флоту Військово-морських сил Збройних сил російської федерації. 

Керував наступом командир 22-го армійського корпусу генерал-майор Денис Лямін. Він – один з наймолодших російських генералів. 42-річний Лямін закінчив Челябінське вище танкове командне училище та Загальновійськову академію Збройних сил рф , командував бригадами та дивізіями у різних регіонах росії. У 2015-2016 рр Лямін очолював 201-ї російську військову базу, дислоковану в Таджикистані – найбільший російський військовий об’єкт, що знаходиться за межами рф.

Генерал-майор Денис Лямін.
Фото: asiaplustj.info

У Крим Лямін потрапив півтора роки тому. З листопада 2020 року виконував обов’язки командира 22-го армійського корпусу ЧФ ВМС ЗС рф, у червні 2021 – очолив його.

Протягом своєї служби в Криму генерал-майор бере активну участь в усіх військово-патріотичних заходах. Вигулює так званого «голову Криму» Сергія Аксенова виставкою військово-технічного форуму “Армія-2021” на аеродромі “Заводське” у Сімферополі.

“Голова Криму” Сергій Аксенов та генерал-майор Денис Лямін (праворуч) на форумі “Армія-2021” в Сімферополі.
Фото: Кримське інформаційне агенство

Їздить у гості до ветеранів, вітає з днем перемоги та долучається до проекту із історичної реконструкції військового побуту та технічного забезпечення фронту – «Фронтовий полігон» в дитячому таборі «Артек».

Непублічно, ймовірно, вже тоді Лямін бере участь у підготовці військового наступу на Україну.

За матеріалами українських слідчих, безпосередньо перед вторгненням, Лямін пояснив вишикуваному особовому складу необхідність ескалації війни наративами російської пропаганди.

Російський генерал особисто закликав підлеглих військовослужбовців зі зброєю в руках «захистити» народ так званих «ДНР/ЛНР», захопити та приєднати до Росії території Херсонської, Запорізької та Одеської областей як її історичні території.

За інформацією видання Судовий репортер, для мотивації солдатів Лямін обіцяв збільшене грошове забезпечення — три додаткові посадових оклади та по 100 доларів добових.

За процесуального керівництва Офісу генерального прокурора генерал-майору Ляміну повідомлено про підозру у незаконних діях щодо зміни меж території і державного кордону України у поєднанні із розпалюванням міжнаціональної ворожнечі, що призвело до загибелі людей та інших тяжких наслідків (ч.3 ст.110 ККУ), а також у веденні агресивної війни (ч.2 ст.437 ККУ). Йому загрожує довічне позбавлення волі з конфіскацією майна. Досудове розслідування вже завершено, генерал-майора судитимуть заочно. 

Втім за даними Інституту вивчення війни, у росії Лямін вже потрапив під “чистки”, які проводить влада за провал війні проти України. За незадовільну роботу його було знято з посади.