Правозахисники встановили 23 місця, де росіяни утримують і катують українців

Українські правозахисники встановили 23 місця, де російські окупанти утримують та катують українських військових і цивільних. 13 з них знаходяться на території росії, 10 – на тимчасово окупованих тертиоріях Луганської та Донецької областей, а також окупованого Криму. 

Про це на пресконференції повідомили експерти Медійної ініціативи за права людини.

Встановлено, що викрадених українців утримують переважно у СІЗО, колоніях, ізоляторах, поліцейських відділках в росії.

Викрадених українців після проукраїнських мітингів в Херсоні, Новій Каховці та Бердянську утримували у підвалах. Декого – вивозили до тимчасово окупованого Криму. Цілеспрямовано російські військові шукають колишніх військових, активістів, волонтерів та журналістів.

“На півночі – частині Київської, Сумської та Харківської областей – часто людям була невідома причина затримання. Забирали чоловіків, які просто потрапляли на очі армійцям. Починалося з перевірки телефонів, але приводом могла бути просто фотографія місцевості, публікації зі словом “орки” в соціальних мережах”, – сказала Тетяна Катриченко, координаторка МІПЛ.

20 березня 2022 року в Гостомелі російські окупанти затримали Олега Гордійчука. За його словами, в нього вистрелив російський військовий, коли він говорив по телефону. Куля влучила в ліве коліно. Після того, як Гордійчук підняв руки догори та сказав, що не має зброї,  пролунав ще один постріл – у стегно правої ноги.

У селі Катюжанка Київської області росіяни заримали Віктора Порхуна через українську книжку.

“Коли росіяни знайшли в мене патріотичну літературу, хтось із вояк сказав: “Саме ти нам і потрібен. У нас за справжнього бандерівця мільйон дають”. Після цього мене повели до криниці розстрілювати. Поставили на коліна, почали стріляти над головою”, – розповів Порхун.

Росіяни утримували викрадених цивільних від кількох днів до кількох тижнів, частину – переправляли в росію через фільтраційні центри. За словами Катриченко, цивільних викрадали зокрема для поповнення обмінного фонду:

“Росія їх представляє як комбатантів, їх переодягали у військову форму, допитували як коригувальників і хочуть міняти на російських військових”.

Люди, яких вдалося звільнити з полону, розповідають про численні допити, взяття в них зразків ДНК, катування та побиття.

“У перший день допит був такий, лояльний. Казали: “Зачем ты все это делаешь? Почему тебе не нравится Россия?” Я кажу, що я українка, прожила тут усе життя. Другий допит був жорсткий. Сказали, що їм потрібно записати відео, де я маю розповідати, як я помилилася, що я співпрацюватиму. Спочатку взяли дві книжки та почали бити по вухах із двох боків. Запитує: “Ти українка?” Потім сказали руки покласти на стіл. Били книжкою по пальцях. Повернулася – б’ють по нирках. Намагаюся сісти – по ногах. “Ты что, думаешь, мне тебя жалко? Мне тебя не жалко!” – кричав один”, – анонімно розповіла МІПЛ мешканка Бердянська.

“Було добре чути, коли людей б’ють. Це було один раз або двічі на день. Було чути крики. А потім, після криків, вони обходили всі камери й запитували: “Нормально всьо?” І потрібно було відповідати, що все нормально. Після тортур завжди постійно робили такий обхід”, – пригадав журналіст Олег Батурін, якого окупанти викрали у Каховці у березні та утримували у полоні понад тиждень.

ІРС-Херсон створив мапи викрадень у Херсонській  та Запорізькій областях

***

О 4 годині ранку 24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках:

YouTubeFacebook, TelegramTwitter