Російський генерал поліції підозрюється у незаконному утриманні та розграбуванні ЧАЕС

Російському генерал-майору поліції Олегу Якушеву повідомлено про підозру в посяганні на територіальну цілісність і недоторканість України, веденні агресивної війни та порушенні законів і звичаїв війни.

Про це повідомляє Офіс генерального прокурора.

За даними слідства, Якушев потрапив на територію України у складі збройних сил рф зі сторони Республіки Білорусь. Під час окупації Чорнобильської АЕС виконував обов’язки старшого оперативної групи Федеральної служби військ Національної гвардії рф.

Генерал-майор керував операцією з незаконного утримання АЕС під контролем військ країни-агресора. За його наказом з підприємства викрадено понад 2000 одиниць майна. Від станків, обладнання, інструментів та офісної техніки до меблів та одягу.

“Під “кураторством” Якушева солдати-мародери вкрали майже всі речі зі станції. З адміністративних будівель та службових кабінетів, складів, цехів, та промислових майданчиків підприємства окупанти винесли понад 2000 одиниць майна. Виносили комп’ютери, чайники, кавоварки, контейнери з майном, які були на станції. Не гребували “визволителі” і начинням готелю, розташованого поруч із АЕС – винесли звідти кухонний посуд, виделки, ложки та сервізи. Погрожуючи співробітникам станції, окупанти заборонили їм виходити із диспетчерських та кабінетів”, – повідомили в Службі безпеки України.

Під час окупації було викрадено майна на понад 26 млн грн. Також повністю виведено із ладу Центральну аналітичну лабораторію, яка досліджувала радіоактивні відходи на різних етапах поводження. Через це персонал не міг здійснювати контроль за ними.

Якушеву повідомлено про підозру у посяганні на територіальну цілісність і недоторканість України, ведені агресивної війни та порушенні законів і звичаїв війни (ч. 3 ст. 110, ч. 2 ст. 437, ч. 1 ст. 438) Кримінального кодексу України. 

***

О 4 годині ранку 24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках:

YouTubeFacebook, TelegramTwitter