Російського генерала засуджено за зрив надсекретної програми: замість прикордонних застав побудував житло для військових в Криму

Російський суд засудив до 6 років позбавлення волі колишнього першого заступника начальника управління капітального будівництва служби забезпечення діяльності ФСБ генерал-майора Юрія Суліна. В рамках надсекретної програми захисту державного кордону росії у Арктиці мав побудувати прикордонні застави, а побудував житло для співробітників ФСБ в окупованому Криму.

Російська федеральна цільова програма «Державний кордон РФ 2012-2020» передбачала будівництво об’єктів прикордонної служби ФСБ рф на арктичному узбережжі та мала убезпечити північні рубежі.

Керував проєктом генерал-майор Юрій Сулін. Та з будівництва прикордонних застав в Арктиці 658 мільйонів рублів спрямував на житло для співробітників ФСБ в Севастополі, Джанкої та Армянську.

Слідство тривало 2 роки. З урахуванням секретності, деталей відомо небагато. Які саме будинки з’явились замість прикордонних застав в Арктиці – невідомо. Втім можемо припустити, що мова йде про житлові комплекси для окупаційних прикордонників, які урочисто презентували у 2017 році.

В січні 2017 року в Севастополі була здана в експлуатацію багатоповерхівка для співробітників ФСБ. 97-квартирний будинок з видом на Херсонес розташований у найдорожчому районі Севастополя – Козачій бухті. На урочистостях з нагоди новосілля був присутній і генерал-майор Юрій Сулін: вручив символічний ключ від будинку заступнику командира прикордонної частини полковнику Олександру Онуфрієву.

Юрій Сулін (праворуч) на урочистому відкритті будинку для співробітників ФСБ в Севастополі.
Фото: Кримське інформаційне агенство

У вересні 2017 на окупованому півострові з’явилось ще два житлових квартали для ФСБ в Армянську та Джанкої. 8 багатоповерхівок на 647 квартир.

Кожна – з ремонтом: ламінат, натяжні стелі, штукатурка стін, шпалери та інше оздоблення.

  

Втім на урочистому відкритті цих будинків Юрія Суліми не було.

30 квітня 2-й Західний окружний військовий суд у закритому режимі поставив крапку в  кримінальній справі: Юрія Суліна засуджено до 6 років позбавлення волі у колонії загального режиму, позбавлено звання та ордену «За заслуги перед Батьківщиною» 2-го ступеня.

Як повідомляє російське видання «Коммерсант», суд конфіскував Lexus LX-450 генерала вартістю 6,1 млн руб., Toyota RAV-4 його дружини, однокімнатну квартиру дочки в Москві та розкішну садибу в Сонячногірському районі, оформлену на тестя та тещу будівельника. Особняк площею 424 кв. м з ротондою, що стоїть на лісовій ділянці в 21 сотку та оцінений у 39 млн руб., і буде продано тепер на торгах. «Цікаво, що родичам не дозволяють забрати своє майно, що знаходиться всередині садиби — наприклад, виконані на повний зріст і обрамлені у важкі багети під золото портрети глави сім’ї та його дружини», – пише видання.

Нагадаємо, останні кілька років росія активно нарощує свою військову присутність в Арктиці, розмістила там безпрецедентну кількість озброєння та випробовує новітню зброю. В Арктиці рф має спільний кордон з Фінляндією, яка нещодавно заявила про намір вступити в НАТО. У відповідь на заяву прем’єр-міністерки Санни Марін про те, що країна має до початку літа ухвалити це рішення, перший заступник глави міжнародного комітету ради федерації рф Володимир Джабаров заявив, що Фінляндія у разі вступу до НАТО стане “мішенню” для Росії.