Суд у справі проти російського генерала Ляміна, який керував наступом з Криму, розпочнеться 1 червня

Генерал-майор Денис Лямін. Фото: asiaplustj.info

Шевченківський районий суд Києва призначив підготовче засідання за обвинуваченням російського генерал-майора Дениса Ляміна на 1 червня.

Про це йдеться в оголошенні в «Урядовому кур’єрі».

Засідання планується 1 червня о 13 годині. Справу розглядатиме колегія суддів: Оксана Голуб, Віталій Циктіч і Володимир Бугіль.

Лямін є командувачем 22-го армійського корпусу Берегових військ Чорноморського флоту ВМФ ЗС РФ генерал-майора.

За матеріалами українських слідчих, безпосередньо перед вторгненням, Лямін пояснив вишикуваному особовому складу необхідність ескалації війни наративами російської пропаганди.

Російський генерал особисто закликав підлеглих військовослужбовців зі зброєю в руках «захистити» народ так званих «ДНР/ЛНР», захопити та приєднати до Росії території Херсонської, Запорізької та Одеської областей як її історичні території.

Його звинувачують у плануванні, підготовці, розв’язуванні та веденні агресивної війни, а також у посяганні на територіальну цілісність і недоторканність України (ч. 2 ст. 437 та ч. 3 ст. 110 КК України).

Обвинувачений не затриманий і його судитимуть заочно.

За даними Інституту вивчення війни, у росії Лямін вже потрапив під “чистки”, які проводить влада за провал війні проти України. За незадовільну роботу його було знято з посади.

***

О 4 годині ранку 24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках:

YouTubeFacebook, TelegramTwitter