Свідок обвинувачення у «справі» Джелялова та братів Ахтемових заявив про катування струмом у ФСБ

На засіданні так званого «Верховного суду Криму» у сфабрикованій справі про «диверсію на газопроводі» у селі Перевальне, в якій ФСБ обвинувачує першого заступника голови Меджлісу кримськотатарського народу Нарімана Джелялова та двоюрідних братів Азіза та Асана Ахтемових, свідок розповів, як співробітники ФСБ катували його електричним струмом, вибиваючи показання.

Про це повідомив Наріман Джелялов у своїй письмовій заяві, яку опублікував адвокат Микола Полозов у Facebook.

«На останньому засіданні суду свідок Ельдар Одаманов, крім свідчень, став розповідати, як співробітники фсб їх з нього вибивали електричним струмом, довівши до стану, коли він був готовий будь-що визнати і підписати. На прокурорі та суддях обличч не було. Мовчали. Не чути було звичайного єхидства судді Козирєва, через яке я вже двічі отримував зауваження. Стрепенулися вони лише тоді, коли адвокати стали докладно з’ясовувати факт тортур, дуже схожих на ті, яким піддали Асана, Азіза, мене та ще одного свідка Шевкета Усеїнова», – написав перший заступник голови Меджлісу.

При цьому, зазначив він, прокурора та суддів ці факти злочину з боку співробітників ФСБ не цікавили. Усі їхні питання до свідків звелися до того, підтверджують вони свої показання чи ні.

«Обурені та напружені були всі з боку захисту. І адвокати, і громадські захисники. Не витримав і я. Спеціально не витримав і отримав ще одне зауваження. Це моя «робота» не витримувати та говорити», – зазначив Джелялов.

Як повідомлялось, 18 лютого у «Верховному суді Криму» на попередньому слуханні у справі Нарімана Джелялова та двоюрідних братів Азіза та Асана Ахтемових, захист підняв питання про тортури, які застосовували до них співробітники ФСБ, щоб вибити свідчення.

Детальніше про справу Нарімана Джелялова читайте у матеріалі ЦЖР Санкції для переслідувачів Нарімана Джелялова.

Нагадаємо:

  • 3 вересня в селі Левадки Сімферопольського району співробітники ФСБ обшукали будинок і затримали Асана Ахтемова. 4 вересня співробітники ФСБ вранці провели в селі Первомайське Сімферопольського району обшук в будинку заступника голови Меджлісу кримськотатарського народу Нарімана Джелялова, після якого його затримали і відвезли в невідомому напрямку. До цього вночі окупанти обшукали будинок і затримали жителя цього села Азіза Ахтемова нібито через причетність до вибуху газопроводу в селі Перевальному 23 серпня.
  • 6 вересня 2021 року «Київський райсуд» Сімферополя заарештував Нарімана Джелялова. Також «Київський райсуд» обрав запобіжний захід у вигляді утримання під вартою до  для двоюрідних братів Азіза і Асана Ахтемових, підозрюваних в скоєнні «диверсії» (ч. 1 ст. 281 КК РФ).
  • 23 вересня слідство ФСБ пред’явило Джелялову нове обвинувачення. Тепер він обвинувачується в скоєнні диверсії в складі організованої групи з п. «А» ч. 2 ст. 281 КК РФ (покарання – від 12 до 20 років позбавлення волі). І по ч. 4 ст. 222.1 КК РФ – незаконне придбання, передача, зберігання, перевезення, пересилання чи носіння вибухових речовин або вибухових пристроїв в складі організованої групи (покарання – від 10 до 15 років позбавлення волі). У листопаді 2021 року Джелялова також обвинуватили в контрабанді вибухового пристрою за ч.3 ст.226.1 КК РФ (незаконний перетин через митний кордон Митного союзу в рамках ЄврАзЕС вибухового пристрою, вчиненого організованою групою).