Українських військовополонених і цивільних заручників росіяни утримують та катують в СІЗО окупованого Сімферополя – Ташева

СІЗО Сімферополя, окупований Крим Фото: glava.rk.gov.ru

Українських військовополонених та цивільних заручників, які були насильно вивезені з материкової частини України до тимчасово окупованого Криму, утримують у слідчому ізоляторі Сімферополя. До них застосовують тортури. 

Про це повідомила представниця президента України в Автономній Республіці Криму Таміла Ташева на своїй сторінці у Facebook.

«Маю свідчення від людей, які є перевіреними джерелами, що з перших днів повномасштабного вторгнення один з блоків сімферопольського СІЗО віддали під ув‘язнення військовополонених чи цивільних заручників, які були насильно вивезені з материкової частини України в Крим», – написала Ташева.

За її словами, через кілька днів після початку військових дій в Україні у сімферопольському СИЗО стало відомо, що 3 поверх «монастиря» (окремий жіночий корпус у СИЗО, в якому однак ізолюють і ув’язнених чоловіків, наприклад, політв’язнів Костянтина Ширінга та Влада Єсипенка) звільняють для українських військовополонених.

«Незабаром почали надходити повідомлення що ув’язнені бачили як у СІЗО доставляли групи людей у наручниках та з мішками на голові у супроводі озброєних людей у балаклавах. Кажуть що возять та поводяться з українськими полоненими з грубістю та особливою жорстокістю. По СІЗО вони переміщаються з мішком або шапкою, натягнутою на обличчя, зігнувшись із заведеними вгору руками в кайданках. Не бачачи дороги, вони натикаються на стіни, укоси дверей, б’ються головою і тілом. При цьому за затримки отримують стусани та удари від супроводжуючих, разом із лайками. Деякі свідки наголошують на поганому фізичному стані цих ув’язнених», – зазначила представниця президента.

Вона вказала, що більшість з ув’язнених є просто жителями нових окупованих територій України. Причому деяких утримують у головному корпусі. Наприклад, 63-річний Насрулла Сейдалієв, якого обвинувачують у участі у незаконному збройному формуванні, яким росіяни вважають «кримськотатарський батальйон ім.Н.Челебіджихана». З таким самим обвинуваченням тут утримується Рустем-ага з Новоолексіївки, якому 51 чи 52 роки.

Також є інформація про жителя Маріуполя, який просто вирішив поїхати від жаху до Криму, але на КПП був затриманий і дізнався, що він у росії перебуває в розшуку. Про цього чоловіка кажуть, що він перебуває в складному психологічному стані. Він розповідав про велику кількість загиблих маріупольців, тіла яких просто лежали на вулицях.

«Цю ж жахливу картину з Маріуполя підтвердив інший мешканець міста. Бізнесмен, який вирішив поїхати заради порятунку з матір’ю до родича до Москви через Крим. Але на блокпості у нього в телефоні знайшли фото з автоматом (він каже, що так він та інші охороняли майно від мародерів) та звинуватили його у приналежності до добробатів. Він перебуває якраз у «монастирі». Підтвердив жорстоке поводження «спецназу» (співробітники СІЗО їхню охорону не здійснюють) та постійні побої, у тому числі удари електрошокером. Маріуполець розповідав про бомбардування у його місті, де майже не залишилося цілих будівель», – розповіла Ташева.

Вона додала, що інший український ув’язнений із Херсонської області каже, що у СІЗО, коли їх стригли поганою (тупою) машинкою, спеціально видирали клаптями волосся на голові чи бороді з «м’ясом». Будь-яке зволікання з виконанням вимог «спецназу» «нагороджується» ударами палицями по передпліччям або стегнам, або ударом електрошокера.

«Розповідають що візуально на ув’язнених видно страшні синці та дуже нервовий, стресовий стан. У СІЗО чутно, як відбуваються катування, наприклад як одного з українських в’язнів катували у сусідній адміністративній будівлі СІЗО. Розповідають: «Він дуже кричав. Потім від нього вимагали щось підписати, говорячи, що інші вже підписали». Але чоловік відмовлявся і його, мабуть, знову катували, бо він дуже кричав», – написала представниця президента, зазначивши, що, на її думку, «це лише верхівка айсберга, тобто те що вдалось взнати».

***

О 4 годині ранку 24 лютого 2022 року президент рф Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна росії проти України на всіх майданчиках:

YouTubeFacebook, TelegramTwitter