В Криму адвоката Едема Семедляєва засудили за чужий пост у Facebook, його захисника Назима Шейхмамбетова затримали

26 травня у тимчасово окупованому Криму співробітники російського Центру протидії екстремізму затримали кримського адвоката Едема Семедляєва, який захищає політичних в’язнів. Згодом було затримано його адвоката Назима Шейхмамбетова. 

Про це повідомляє рух Кримська солідарність.

Едема Семеедляєва затримали в Сімферополі. Проти адвоката було складено протокол про адміністративне правопорушення за ч. 2 ст. 20.3.3 КпАП Росії (“публічні дії, спрямовані на дискредитацію використання Збройних сил РФ для захисту інтересів Росії та її громадян”).

“Київський районний суд Сімферополя” визнав адвоката винним і призначив штраф у розмірі 75 тисяч рублів.
В ході сідового засідання Едем Семедляєв наголошував, що не публікував цей запис у соцмережі, публікацію розмістив другий чоловік із ніком Рафіс Кашапов. При цьому захисник видалив цю статтю і заблокував налаштування конфіденційності, щоб обмежити можливість сторонніх публікацій на його сторінці.

Адвокат Едема Семедляєва Назим Шейхмамбетов також вказав на процесуальні порушення: відсутність події та складу правопорушення, а також зазначив, що протокол було складено протягом місяця, а не три доби. Втім “суд” це проігнорував і визнав захисника винним, призначив штраф у розмірі 75 тисяч рублів. Мотивувальну частину рішення буде оголошено завтра. Адвокат має намір оскаржити це рішення.
Після “судового засідання” було затримано адвоката Семедляєва Назима Шейхмамбетова. Його звинуватили у порушенні санітарних норм за статтею 20.2.2 частина 1 («Організація масового одночасного перебування та (або) пересування громадян у громадських місцях, що спричинили порушення громадського порядку»). Російські “правоохоронці” стверджують, що він «порушував соціальну дистанцію, чим створив загрозу розповсюдження коронавірусної інфекції» 26 жовтня 2021 року, перебуваючи біля будівлі поліції «Центральний». Тоді захисник разом із іншими адвокатами приїхав представляти інтереси двох десятків кримських татар.
“Суд” проти Шейхмамбетова відбудеться завтра о 13.00. До цього часу він перебуватиме у кімнаті для адміністративно затриманих та обмежений у свободі пересування.
Адвоката Едема Семедляєва затримував начальник відділу «Е» Руслан Шамбазов, колишній співробітник Головного управління СБУ в АР Крим. Він вже не вперше чинить тиск на Семедляєва. У листопаді 2021 року адвоката було заарештовано на 12 діб та призначего штраф 4 тисячі рублів. Адміністративні протоколи на Едема Семедляєва було складено за відмову адвоката припинити відкрите ведення аудіозапису судового засідання та за відмову повністю роздягнутися для перевірки його тіла на наявність екстремістських татуювань на вимогу начальника відділу «Е» Руслана Шамбазова.