Окупаційні силовики в Криму затримали ще двох адвокатів

Біля “Центрального районного суду ” в тимчасово окупованому Сімферополі співробітники поліції затримали адвокатів Айдера Азаматова та Еміне Авамілєву, які прибули на засідання у “справі” проти затриманого напередодні адвоката Назима Шейхмамбетова.

Про це повідомляє рух Кримська солідарність.

«Мене та адвоката Авамілєву Еміне затримали співробітники поліції при виконанні професійних обов’язків із захисту адвоката Шейхмамбетова біля будівлі Центрального районного суду міста Сімферополя та везуть на вул. Богдана Хмельницького 4, для з’ясування обставин скоєння адміністративного правопорушення за ч.1 ст.20.2.2 КоАП РФ», – цитує Кримська солідарність адвоката Айдер Азаматов.

Наразі має розпочатися судове засідання у справі проти Шейхмамбетова.

На захист Назима Шейхмамбетова допустили лише трьох адвокатів – Сіяра Панича, Еміля Курбедінова та Сафіє Шабанову.

Адвокатів Лілю Гемеджі та Рустема Камільова, юриста Ельвіну Семедляєву та громадських захисників Айдера Сулейманова та Лутфія Зудієва не допустили до захисту, не дивлячись на те, що вони були ще з учорашнього вечора вписані у клопотання про захисників.

Адвокатів Еміне Авамілєву та Айдера Азматова досі утримують у відділку поліції. Адвокати Едем Семедляєв і Рефат Юнус вирушили представляти інтереси затриманих.

Нагадаємо, 26 травня у тимчасово окупованому Криму співробітники російського Центру протидії екстремізму затримали кримського адвоката Едема Семедляєва, який захищає політичних в’язнів. Згодом було затримано його адвоката Назима Шейхмамбетова.

Едема Семеедляєва “суд” визнав винним за ч. 2 ст. 20.3.3 КпАП Росії (“публічні дії, спрямовані на дискредитацію використання Збройних сил РФ для захисту інтересів Росії та її громадян”) та засудил до штрафу у 75 тисяч рублів.

Після “судового засідання” було затримано адвоката Семедляєва Назима Шейхмамбетова. Його звинуватили у порушенні санітарних норм за статтею 20.2.2 частина 1 («Організація масового одночасного перебування та (або) пересування громадян у громадських місцях, що спричинили порушення громадського порядку»). Російські “правоохоронці” стверджують, що він «порушував соціальну дистанцію, чим створив загрозу розповсюдження коронавірусної інфекції» 26 жовтня 2021 року, перебуваючи біля будівлі поліції «Центральний». Тоді захисник разом із іншими адвокатами приїхав представляти інтереси двох десятків кримських татар.